Obama Assadu: Ne pravite tragičnu grešku

sanel
By sanel

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama upozorio je sirijskog lidera Bashara al-Assada da ne napravi “tragičnu grešku” i odluči da upotrijebi hemijsko oružje.

Assadov režim ranije je zaprijetio da će koristiti to oružje u slučaju međunarodne vojne intervencije, iako je obećao da ga neće okrenuti protiv svog naroda.

„Zbog činjenice da režim ima zalihe hemijskog oružja, i dalje ćemo Assadu i onima oko njega stavljati do znanja da ih svijet posmatra“, kazao je Obama u obraćanju američkim ratnim veteranima u Nevadi.

„Odgovarat će međunarodnoj zajednici i Sjedinjenim Državama ako naprave tragičnu grešku i upotrijebe to oružje“, rekao je on.

Ban: Neprihvatljivo oružje

Ranije je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sirije Jihad Makdissi upozorio da bi Sirija mogla upotrijebiti hemijsko oružje ukoliko je napadnu strane sile, iako je kasnije pojasnio da ne potvrđuje da Damask posjeduje takvo oružje.

Sirijski režim ima obavezu prema svijetu, ali prvo i najvažnije, prema svojim građanima, da na sigurnom mjestu drži to oružje“, kazala je ona.Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland opisala je Makdissijeve izjave „užasnim“ i kazala da bi bilo kakvo korištenje ovakvog oružja bilo sasvim neprihvatljivo.

Tokom posjete Srbiji, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon kazao je da je istina da Sirija ima „značajnu količinu hemijskog oružja“.

„Ono što zabrinjava jeste da ona nije dio Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja. Zemlje ne smiju koristiti oružje za masovno uništenje bez obzira jesu li potpisnice bilo kakve konvencije i sporazuma ili ne“, rekao je Ban.

„Bilo bi nedopustivo kada bi bilo ko u Siriji razmatrao upotrebu takvog oružja, kao što je hemijsko. Iskreno se nadam da će međunarodna zajednica ovo držati na oku, kako bi spriječila nešto takvo.”

Premješteno hemijsko oružje

Assadove snage su premjestile hemijsko oružje na aerodrome na granicama, saopćila je u utorak Sirijska oslobodilačka vojska.

“Mi u združenoj komandi Sirijske oslobodilačke vojske vrlo dobro znamo lokacije i pozicije tog oružja. Također objavljujemo da je Assad premjestio dio tog oružja i opreme za miješanje hemijskih komponenti na aerodrome na granici”, navedeno je u saopćenju.

Intenziviranje nasilja u Siriji i bojazan da bi Damask mogao upotrijebiti hemijsko oružje izazvali su veliku zabrinutost u Jordanu koji se plaši da bi mogao biti uvučen u sukob sa “ozbiljnim” posljedicama.

(AJ Balkans)


Share This Article