Agencija Anadolija u Damasku

sanel
By sanel

Veliki broj sirijskih civila, koji su bježeći pred trupama odanim Basharu al-Assadu napustili svoje domove, utočište su našli u palestinskom izbjegličkom kampu Yermuk u Damasku, javio je novinar agencije Anadolija iz Damaska.

Više od hiljadu civila prošli sa danas dijelom Damaska koji još uvijek nije zahvaćen intenzivnim borbama snaga sirijske vojske i Slobodne vojske Sirije, a kako su neki od njih izjavili novinaru agencije Anadolija, u nekim dijelovima grada vlada “grobna tišina” koju prekidaju pucnji snajperista sa krovova zgrada.

Stanovnik Damaska Ummu Nebil,  u izjavi za Anadoliju je rekao kako je “bosonog pobjegao pred paklom rata i za sada je utočište našao u kampu u kojem su dosada boravili samo ljudi izbjegli iz Palestine”.

“Nisam sigurna kako ćemo skončati. Prije dolaska u izbjeglički kamp tri sam dana spavala na ulici”, kazala je Besma Selame.

Palestinac Semah kaže kako je ranije boravio u izbjegličkom kampu u Homsu, ali zbog tamošnjih sukoba sa porodicom je prebjegao u Damask, koji je kako kaže, u ovim trenucima “sve samo ne bezbjedan”.

“Za vrijeme sukoba sam se jako uplašila. Potrčala iz kuće zaboravivši svoju bebu u kući. Nakon nekog vremena sjetila sam se sina koji je ostao u krevetiću, te sam se vratila po njega”, prisjeća se svog bijega od ratnih sukoba Fatima Semah.

Zvaničnici izbjegličkog kampa Yermuk saopštili su da je broj izbjeglica premašio 400.

(Anadolija)

Share This Article