“Siriji neophodna prelazna vlada”

sanel
By sanel

Neophodno je da Sirija uskoro dobije tranzicionu vladu koja bi predstavljala raznolikost njenog društva, kaže šef francuske diplomatije Loren Fabijus.
Fabjus je u saopštenju, u koje je uvid imala agencija Frans pres, naveo da je došlo vrijeme da sirijska opozicija preuzme vlast u zemlji, dodajući da je spreman da u Parizu organizuje sastanak na kome bi “arapske zemlje konsolidovale napore kako bi izgradile sutrašnjicu u Siriji”.

“Kakve god manevre da preduzme, režim (predsjednika) Bašara al-Asada osuđuje njegov hrabri narod. Došlo je vrijeme da se pripremi tranzicija i ono što će se dogoditi sutradan”, dodo je on.

Francuski ministar je naveo da je u kontaktu sa šefom Arapske lige Nabilom al-Arabijem, katarskim premijerom Hamadom bin Jašemom al Tanijem i drugima sa kojima pokušava da pronađe rješenje sirijske krize.

“Zajedno s Evropskom unijom, u saradnji sa susjednim zemljama (Sirije), pokušavamo da pružimo pomoć i neophodnu podršku zbog rastućeg broja izbjeglica”, istakao je Fabijus.

On će sa svojim evropskim kolegama razgovarati o sirijskoj krizi u Briselu u ponedjeljak. Fabijus je u petak u Madridu najavio da će EU naredne sedmice uvesti nove sankcije Siriji, koje će podrazumijevati strožiji embargo na oružje.

(Beta)

Share This Article