Izbjeglička kriza u Libanu, Turskoj i Alžiru

sanel
By sanel

Nasilje i sukobi u Siriji od početka pobune u martu 2011. godine natjerali su veliki broj Sirijaca da izbjegnu u susjedne zemlje – Liban, Tursku i Alžir.

Prema podacima Uprave za vanredne okolnosti Republike Turske (AFAD) danas se u osam šatorskih naselja i jednom kontejnerskom kolektivnom smještaju u Turskoj nalazi 43.387 sirijska izbjeglica. Od početka ustanka u Siriji, u Tursku je ušlo i izašlo više od 65 hiljada Sirijaca.

Posljednji događaji u Damasku i intenziviranje sukoba u Siriji izazvali su prelazak velikog broja Sirijaca u susjedni Liban. Pretpostavlja se da je samo u posljednja dva dana u Liban prešlo blizu 30 hiljada sirijskih izbjeglica.

Libanski ministar za društvena pitanja Abu Faur je izjavio da je damaški režim protjerao nekoliko hiljada Sirijaca i da će većina škola u Libanu biti pretvorena u kolektivne smještaje za njih. Ministar Faur je istakao da su mnoge izbjeglice ušle u Liban preko brda i da postoji vjerovatnoća da je broj izbjeglica znatno veći od zvaničnog.

Alžir je specifična priča kad je riječ o sirijskim izbjeglicama. Naime, u Alžiru se trenutno nalazi oko 25 hiljada Sirijaca, ali prema alžirskom zakonu o izbjeglištvu sirijski izgnanici imaju pravo samo tri mjeseca ostati u ovoj zemlji. Postoji, dakle, velika opasnost da ovi ljudi budu vraćeni u Siriju.

Sirijac Ebu ed-Dat Salim es-Selim je, u izjavi za agenciju Anadolija, potvrdio ovu opasnost sa kojom su suočene izbjeglice u Alžiru koje, kaže on, žive u veoma teškim uvjetima.

Selim je kazao da su zatražili od alžirskih vlasti da im produži rok boravka u zemlji i da ih ne protjeraju nazad u Siriju „jer bi to bilo ravno ubistvu“, ali da još uvijek čekaju odgovor.

(Anadolija)

Share This Article