Gul: Jedini izlaz za Siriju je nova vlada

sanel
By sanel

Predsjednik Turske Abdullah Gul na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Gabona Alijem Bongom Ondimbaom, izjavio je da je jedini izlaz za Siriju nova vlada koja će udovoljiti zahtjevima sirijskog naroda.

“Unatoč mnogobrojnim incijativama i uloženom trudu kada je u pitanju Sirija, nije bilo dovoljno da se nasilje zaustavi. Sadašnja vlast u Siriji je u potpunosti izgubila svoj legitimitet”, rekao je Gul.

Ističući da je specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan, nakon prve posjete Siriji, najavio provođenje mirovnog plana, rekao:

“I nakon toga, gradovi Sirije su pod opsadom, bombardovanjem, svaki dan ubijaju civile. Sve je veći broj izbjeglica. U Turskoj se trenutno nalazi oko 40 hiljada, a isto tako i u okolnim zemljama. Mi smo zaista željeli da Sirija ne doživi ovu katastrofu, ali nažalost, to se dogodilo. Vlast u Siriji je u potpunosti izgubila legitimitet. Nakon svih bombardovanja i toliko ubijenih civila, samo nova vlada može spasiti sirijski narod”, istakao je Gul.

(Anadolija)

Share This Article