Sirijski pobunjenik: Iscenirana pogibija režimskih dužnosnika

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenik dr. Abdurahman ed-Dimeškije je na svom profilu na društvenoj mreži Twitter napisao poruku u kojoj tvrdi da su zvaničnici, za koje sirijske vlasti tvrde da su ubijeni u današnjem samoubilačkom napadu u Damasku, ustvari ubijeni trovanjem u maju od Sahabe jedinice Nezavisne vojske Sirije.

On tvrdi da su predstavnici sirijske vlasti tijela ubijenih zvaničnika u srijedu donijeli na mjesto napada i iscenirali njihovu smrt.

Vođa vojnih operacija Nezavisne vojske Sirije Hasan Turkmeni u maju je izjavio da je dva mjeseca vršeno posmatranje Muhameda Šara, Hišama Bahtijara, Asifa Ševketa, Davuta Racha, Muhameda Saida Buhajtana, Alija Memluka i Salaha en-Naimija, te da su oni ubijeni trovanjem, a u atentatu je učestvovao jedan Buhajtanov zaštitar.

Zvanična vlast Sirije nije dematirala vijest o trovanju u maju, niti je dala precizne vijesti o stradanju u današnjem samoubilačkom napadu.

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad u međuvremenu je imenovao novog ministra odbrane.

Državna televizija objavila je da je Asad imenovao Fehda Casima al- Ferica za novog ministra odbrane, umjesto Davuda Radže.

(Fena)

Share This Article