Ban: Ne može više ovako, potrebno jedinstvo SB

sanel
By sanel

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da se sa najvišim zvaničnicima u Pekingu danas saglasio da je situacija u Siriji veoma ozbiljna, izrazivši nadu da će se članice Savjeta bezbjednosti UN složiti oko načina da se okonča višemjesečno krvoproliće u toj zemlji.

“Ne možemo ovako da nastavimo, mnogo ljudi je izgubilo život u dugom vremenskom periodu”, rekao je Ban novinarima poslije susreta sa kineskim predsjednikom Hu Đintaom i šefom diplomatije Jang Điećijem.

Ban je u razgovoru s kineskim zvaničnicima izrazio nadu da će se članice SB složiti oko načina za okončanje krvoprolića u Siriji, a koji će omogućiti da Sirijci otpočnu politički dijalog koji će dovesti do tranzicije kojom će rukovoditi sami Sirijci.

“Iskreno se nadam da će članice SB, svjesne hitnosti i sa osećajem za jedinstvo, biti u stanju da razgovaraju i preuzmi kolektivnu akciju”, naveo je generalni sekretar svjetske organizacije.

“Objasnio sam koliko je veoma ozbiljna situacija i svi zvaničnici u Kini su istog mišljenja”, prenio je Ban.

Kako AFP prenosi riječi diplomata, ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom vikenda razgovarao s kineskim kolegom Huom i, tom prilikom, dvojica zvaničnika su se složila da se predstavnici njihovih zemalja na večerašnjoj sjednici SB suprotstave nacrtu rezolucije zapadnih zemalja kojim se uvode oštrije sankcije Damasku.

Pred SB na razmatranju se nalaze dva prijedloga rezolucije o Siriji. Prema prvom, koji je pripremila Rusija, predvidjeno je produženje mandata posmatračke misije UN u Siriji, koji ističe 21. jula, za tri mjeseca.

Prema drugom, britanskom nacrtu predvidjeno je ograničavanje roka boravka misije na 45 dana i uspostavljanje roka od 10 dana u kome vlada Sirije treba da obustavi nasilje i povuče vojsku iz naseljenih mjesta ili će, u suprotnom, protiv Damaska biti usvojene sankcije na osnovu Poglavlja VII Povelje UN.

Ključni kamen spoticanja za Rusiju i Kinu je zahtjev Zapada da se u rezoluciju na bilo koji način pomene Poglavlje VII što bi na kraju moglo da omogući upotrebu sile u Siriji.

(Blic online)

Share This Article