Abdulbasit Sida: Razmotriti primjenu poglavlja 7 Povelje UN-a

sanel
By sanel

Predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća Abdulbasit Sida u razgovoru s novinarom agencije Anadolija kazao je kako je jedina solucija za zaustavljanje nasilja koje provodi sirijski režim da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda primijeni poglavlje sedam  Povelje UN-a ( podrazumieva poduzimanje akcije u slučaju prijetnji miru, narušavanja mira i akata agresije) .

U vezi sa sastankom sa  ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovim u Moskvi, Sida je kazao:: „Mi smo se nadali da se njihov pogled na Siriju promijenio. Nakon sisreta s Lavrovim, shvatili smo da do te promjene nije došlo. On je želio da mi stupimo u kontakt sa režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Mi smo to odbili.“

Sida je kazao kako je potrebno da Rusija preduzme aktivnosti na smirivanju situacije u Siriji.

„Kazali smo im da se narod Sirije ubija oružjem koje dolazi iz Rusije, a Lavrov je pomenuo da oni to osuđuju. Oni su nam kazali kako neće biti novih aranžmana sa Sirijom o prodaji oružja“, kazao je Sida za agenciju Anadolija.

On je također potcrtao da je u kontaktu sa specijalnim izaslanikom Arapske lige i UN-a za Siriju Kofijem Annanom i da su zadnji sastanak imali 14.  jula. Sida je napomenuo kako je broj stradalih u Siriji porastao nakon objave Annanovog mirovnog plana.

On je kazao da se delegacija Sirijskog nacionalnog vijeća priprema da posjeti New York u septembru kako bi prisustvovali sastanku Generalne skupštine UN-a i dodao da bi na tom sastanku žele objasniti situaciju u Siriji i istaknuti zahtjeve sirijskog naroda.

Predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća je na kraju dodao kako će sirijski narod nastaviti borbu protiv sirijskog režima i da ih niko neće skrenuti s tog puta.

(Anadolija)

Share This Article