State Department: Sirijski režim počinio je pokolj u Treimsi

sanel
By sanel

Američki State Department u ponedjeljak je opet ustvrdio da su snage sirijskog režima u četvrtak počinile pokolj nad civilima teškim oružjem u selu Treimsi, u središtu Sirije.

Dok Rusija blokira nacrt izjave UN-ova Vijeća sigurnosti u kojoj se osuđuje uporaba teškog oružja u Treimsi, glasnogovornik američke diplomacije Patrick Ventrell rekao je da postoje “prvi jasni dokazi da je režim koristio teško oružje za pokolj civila, za ubijanje ljudi u tome selu”.

Kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, u bombardiranju i borbama 12. jula u Treimsi, sunitskom mjestu u središtu zemlje, poginulo je više od 150 ljudi, među kojima desetine pobunjenika.

Opozicija i dio međunarodne zajednice osudili tu taj događaj nazvavši ga “pokoljem”, a američka državna tajnica Hillary Clinton izravno je otpužila “sirijski režim” da je u Treimsi “počinio pokolj nad više od 200 muškaraca, žena i djece”.

No Rusiji “nije jasno” što se ondje dogodilo, rekao je u ponedjeljak jedan diplomat u UN-u. Prije nego se očituje o nacrtu izjave, Moskva traži da general Robert Mood, voditelj UN-ovih snaga u Siriji (UNSMIS) upozna Vijeće sa zaključcima do kojih su UN-ovi promatrači došli na licu mjesta.

Pošto je proteklog vikenda poslao ophodnje u Treimsu, UNSMIS je rekao da je “više od 50 kuća bilo spaljeno i/ili razoreno”, ne navodeći tačan broj žrtava. Po informacijama UN-ove misije, koristilo se “topništvo, minobacačke granate i lako oružje”.

“Očekujemo završni izvještaj UN-a”, kazao je Ventrell.

(Hina)

Share This Article