Konferencija Muslimanske braće Sirije u Istanbulu

sanel
By sanel

U Istanbulu se održava konferencija Muslimanske braće Sirije pod nazivom „Nastavak puta“, a na kojoj učestvuju lideri Muslimanske braće Sirije, Sirijskog nacionalnog vijeća, te brojni intelektualci iz Sirije i drugih arapskih zemalja.

Uvodno izlaganje je održao lider Muslimanske braće Sirije Rijad Šakfa, koji je istakao da će Muslimanska braća učinti sve kako bi sirijski narod ostvario svoje ciljeve. On je istakao da se borba sirijskog naroda za vlastitu slobodu nastavlja uprkos činjenici da ih je svijet napustio.

„Muslimanska braća Sirije postoje u političkom, historijskom, kulturnom i društvenom životu naše zemlje već dugi niz godina, iako smo pod žestokim pritiscima režima predsjednika Bashara al-Assada. Mi podržavamo sve opozicioniste. Ne prihvatamo ni jedan plan koji isključuje volju sirijskog naroda“, kazao je Šakfa i naglasio da će Muslimanska braća nastaviti pružati podršku Slobodnoj vojsci Sirije.

Prisutnima na konferenciji obratio se i predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća Abdulbasid Sejda, koji je istakao da je sirijski narod pokazao izuzetnu izdržljivost uprkos “divljačkom ubijanju djece, žena i staraca i uprkos teškom naoružanju sirijske režimske vojske”.

„Podržavamo Slobodnu vojsku Sirije. Na ulicama Sirije se piše historija. Posljednji događaji u Damasku su pokazatelji da je revolucionarna pobjeda veoma blizu“, rekao je Sejda i pozvao sve opozicione snage da budu jedinstvene u borbi protiv režima Bashara al-Assada.

(Anadolija)

Share This Article