Sirijske vlasti: U selu nije korišteno teško oružje

sanel
By sanel

Sirija je odbacila navode specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofija Annana da je državna vojska koristila teško naoružanje i helikoptere u borbama u selu Tremseh prošle sedmice, dok aktivisti tvrde da su vojnici masakrirali više od 100 ljudi.

Glasnogovornik sirijskog Ministarstva vanjskih poslova Jihad Makdissi kazao je reporterima u nedjelju da su snage sigurnosti ubile 37 boraca i dvoje civila u selu, odakle su, kako je naveo, pobunjenici izvodili napade na druga područja.

„Vladine snage nisu koristile avione, helikoptere, tenkove, niti artiljeriju. Najteže korišteno oružje bile su granate na raketni pogon“, rekao je on u Damasku.

„Jučer smo dobili pismo gospodina Annana adresirano na ministra vanjskih poslova Walida al-Moualema. Najmanje što možemo reći o tom pismu, po pitanju onoga što se desilo u Tremsehu, je da nije zasnovano na činjenicama“, rekao je on.

„Cilj ove konferencije je da se ljudima kaže da ono što se dogodilo nije bio masakr, nego sukob između regularnih snaga i oružanih grupa koje ne vjeruju u mirno rješenje. To je politička i vojna realnost.“

(AJB)

Share This Article