Rusija i EU osudili masakr u Hami

sanel
By sanel

Glasogovornik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandr Lukašević, osudivši masakr koji je počinjen nad civilima u sirijskom gradu Hami, izjavio je da je potrebno pokrenuti istragu kako bi se slučaj rasvijetlio.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton također je oštro osudila počinjeni masakr nad civilima u selu Tireymseu.
U saopćenju Ashtonove navedeno je da je sirijska vlada koristivši topove, tenkove i teško naoružanje, prekršila dogovor o primirju koji uključuje Annanov mirovni plan. Ashtonova je zatražila da se dopusti ulazak posmatrača UN-a u selo kod Hame i da se pokrene istraga kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za taj užasni napad.

“Sirijska vlada treba saslušati želje naroda Sirije. Dešavanja u Siriji najviše utiču na Liban, i mi se zbog toga držimo po strani kada je u pitanju Sirija”, rekao je ambasdaor Libije u Ankari Maslahatgüzarı Rabie Narsk novinaru agencije Anadolija.

Reakcije iz svijeta

“Sve dok Annan bude obnašao svoju dužnost, sve arapske institucije biće saučesnici u onome što Bashar al-Assad čini narodu Sirije”, rekao je smijenjeni predsjednik kuvajtske nacionalne skupštine Ahmed El-Sadun, ističući kako je plan specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju bezuspješan.

(Anadolija)

Share This Article