Davutoglu: Turska nije tražila napad NATO-a na Siriju

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio da Turska nije direktno tražila od NATO-a da izvrši napad na Siriju nakon što je ta zemlja srušila turski avion. Davutoglu je poručio da “Turska posjeduje vojne potencijalne i snagu kako bi zaštitila integritet svoje zemlje”.

U obraćanju novinarima u glavnom egipatskom gradu Kairu gdje se nalazi u službenoj posjeti, Davutoglu je odgovarao na aktuelna pitanja o regiji Bliskog Istoka i Turskoj.

Na pitanje novinara agencije Anadolija (AA) da li rušenje turskog aviona predstavlja direktan napad na NATO, imajući u vidu činjenicu da je Turska članica navedene vojno-političke organizacije, Davutoglu je naglasio da Turska nikada nije na direktan način tražila od NATO-a da izvrši vojnu intervenciju u Siriji nakon rušenja turskog vojnog aviona na granici između Sirije i Turske.

“Turska je dovoljno jaka država koja može zaštiti svoje granice. Na samom početku smo istakli da je problem u vezi s rušenjem aviona, problem između Siriji i Turske. Svi znamo da je Turska članica NATO-a. Međutim, nikada nismo direktno tražili od NATO-a da napadne Siriju u vezi sa rušenjem našeg aviona. Samo smo informirali zvaničnike NATO-a o okolnostima pod kojim je srušen naš avion”, istakao je Davutoglu.

Turski ministar je u okviru svoje posjete Egiptu učestvovao na konferenciji sirijske opozicije. Davutoglu se osvrnuo na zaključke sastanka koji se prošlog vikenda održao u Ženevi i gdje se razmatralo moguće rješenje za sirijsku krizu.

Davutoglu je ocijenio da je na sastanku u Ženevi napravljen određeni kompromis, ali koji ne znači da režima Bašara el-Asada treba da ostane, kako su neki protumačili.

Turski šef diplomatije je pojasnio da je u Ženevi postignut dogovor da su “potrebne promjene i politička tranzicija u Siriji zato što je režim Bašara el-Asada izgubio potrebni legitimitet”.

Prema članu 5. Washingtonskog sporazuma, napad na jednu zemlju članicu posmatra se kao napad na sve države Alijanse, te je u tom slučaju moguća vojna intervencija NATO-a protiv države koja je napala jednu od zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

NATO je osudilo rušenje turskog borbenog aviona, ocijenivši da je to još jedan primjer sirijskog nepoštivanja međunarodnih normi.

Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a je odmah poslije rušenja turskog aviona održalo opsežne konsultacije po članu 4. Washingtonskog sporazuma, prema kojem se “zemlje članice konsultiraju kad god je, po mišljenju bilo koje od njih, ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička nezavisnost ili sigurnost bilo koje članice”.

(Anadolija)

Share This Article