Rusija i Kina koče dogovor o Siriji

sanel
By sanel

Ministri vanjskih poslova svjetskih sila u subotu se sastaju u Ženevi s ciljem da dogovore zajedničku strategiju za okončavanje krvoprolića u Siriji, dok se Rusija nastavlja protiviti drugim učesnicima sastanka.

U satima uoči konferencije u jutarnjim satima u subotu, šefovi diplomatija pokušavali su prevazići jednu od glavnih razlika u stavovima – insistiranje Rusije da sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu bude dozvoljeno da na neki način ostane na vlasti, što članovi sirijske opozicije smatraju nedopustivim.

„Nismo unaprijed postigli dogovor s Rusijom i Kinom. To je i dalje vrlo teško. Ne znam da li će to uopće biti moguće“, kazao je britanski šef diplomatije William Hague uoči sastanka.

Domaćin sastanka je Kofi Annan, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju.

Annan se nadao da će svjetske sile prihvatiti njegov prijedlog o formiranju vlade jedinstva, čiji bi članovi bili lideri iz redova vlade i opozicije. Ovim prijedlogom predviđeno je da bi iz vlasti bili isključeni oni koji ugrožavaju stabilnost.

Sastanak Lavrova i Clinton

Rusija, dugogodišnji saveznik sirijske vlade, suprotstavlja se bilo kakvom nametnutom rješenju.

Ruski ministar vanjskih poslova, koji se u petak sastao sa američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton u Sankt Petersburgu, kazao je kako „postoji vrlo dobra šansa za nalaženje zajedničkog jezika na konferenciji u Ženevi“.

Njegov zamjenik Genadi Gatilov, kasnije je na Twitteru  objavio ovaj stav Moskve o mogućem svrgavanju Assada: „Naši Zapadni partneri sami žele da odluče o političkom procesu u Siriji. Međutim, ovo je odluka Sirijaca“.

Lavrov je kazao kako je Clinton pokazala određenu dozu fleksibilnosti.

„Osjetio sam promjenu u stavu Hillary Clinton. Nije bilo ultimatuma. Nije rečeno da se dokument o kojem ćemo raspravljati u Ženevi ne smije mijenjati“, kazao je on.

(AJB)

Share This Article