Islamom protiv brige i tuge (1. dio)

sanel
By sanel

Prevela: Amra M.

Prosječno ljudsko biće u razvijenom svijetu svakodnevno se bori protiv brige i tuge. Dok se većina ljudske populacije u svijetu suočava sa siromaštvom, glađu, ratovima i očajem, mi, privilegirani da vodimo relativno ugodan život, moramo se boriti protiv straha, stresa i tjeskobe. Više nego i u jednom periodu ljudske historije, stres, tjeskoba i drugi psihički problemi uzimaju veliki danak u ljudskom stanju. Religijska učenja trebala bi pružiti osjećaj rasterećenosti, ali izgleda da je čovjek 21. stoljeća izgubio sposobnost da se poveže sa Bogom,a  želja za stjecanjem materijalnog bogatstva postala je balzam za naše ranjene duše. Zašto je to tako?

Posjedujemo najbolje od najboljeg, ali ustvari nemamo ništa. Ništa što bi utješilo našu dušu. Prekrasni namještaj neće nas držati  za ruku u mračnoj noći. Najmoderniji centar za zabavu neće obrisati naše suze. Oni koji žive sa bolom i tjeskobom osjećaju se napušteno, kao brod bez kormila na otvorenom moru. Ogromni talasi prijete da će nas progutati u svakom trenutku, a mi tražimo utjehu u ovisnosti o strastima i samodestruktivnom  ponašanju.

Kako da se spasimo sa litice i propasti u koju se sami bacamo? Odgovor je jednostavan – tako što ćemo se vratiti Stvoritelju. Allah zna šta je najbolje za Njegova stvorenja. On najbolje poznaje ljudsku psihu. On zna za naš bol, očaj, tugu.

”A  srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!” (Prijevod značenja  Er-Ra’d, 28. )

Islam  nije religija praznih rituala, strogih pravila i zabrana, iako nam može tako izgledati ukoliko zaboravimo stvarnu svrhu našeg života. Stvoreni smo da robujemo Bogu, ništa više i ništa manje. Ali, Bog, Milostivi i Mudri, nije nas ostavio same u svijetu ispunjenom kušnjama i nevoljama. Dao nam je oružje. Ovo oružje je moćnije od ukupnog arsenala oružja svih armija 21. stoljeća.  Dao nam je Kur’an i autentičnu praksu Muhammeda, a.s.

Vjera islam jeste stvaranje i održavanje veze sa Bogom. Ovako se islam nosi  sa brigom i tugom.  Kada se pokorimo u potpunosti, kada shvatimo da smo samo Allahovi robovi koji su stvoreni da bi se trudili, da bi bili testirani i iskušavani, onda život dobija potpuno novo značenje. Shvatamo da je samo Allah vječan i nepromjenjiv i da je Njegovo obećanje istina. Ukoliko živimo u skladu sa Allahovim uputstvima i pravilima, već posjedujemo  sredstvo i sposobnost da nadjačamo očaj.  Poslanik Muhammed, s.a.v.s., obavijestio nas je da su sva stanja vjernika dobra za njega:

“Čudno li je stanje vjernika! Kod njega je sve dobro i takvo nešto ne osjeća niko drugi osim vjernika: ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje (Allahu, dž.š.) i bude mu dobro, a ako ga pogodi zlo, on se strpi i bude mu dobro!” (Buharija i Muslim)

Islam od nas traži da gledamo na život šire od puke potrebe da ugodimo samo sebi. Islam nas podsjeća da je ovaj život samo prolazna stanica na putu ka vječnosti.  Život na ovom svijetu nije ništa drugo nego prolazan momenat , ponekad ispunjen srećom i uživanjem, a ponekad tugom i očajem. Takav je život i takva je priroda čovjeka.

U sljedeća tri članka istražit ćemo kakvo  nam rješenje protiv brige i tuge nude Kur’an i sunnet. Postoje tri ključne tačke koje su važne i koje će osloboditi vjernika od okova 21. stoljeća. To su strpljenje, zahvalnost i pouzdanje u Allaha. Na arapskom, sabur, šukr i tevekkul.

”Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive.” (Prijevod značenja El-Bekare, 155.)

”Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti!” (Prijevod značenja El-Bekare, 152.)

”Ako vas Allah pomogne, niko vas neće moći pobijediti, a ako vas ostavi bez podrške, ko je taj ko vam, osim Njega, može pomoći? I samo u Allaha neka se pouzdaju vjernici!” (Prijevod značenja El-Imran, 160.)

Izvor: www.islamreligion.com

 

 

Share This Article