Borba za život

sanel
By sanel

Piše: Semir Sinanović

Svako dobro započinje spominjanjem Boga, pa tako i ove redove započinjem u ime Allaha, Milostivog, Samilosnog, Vladara, pored kojeg drugog boga nema. Nakon toga, neka je selam i salavat na Njegovog roba i poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu i njegove ashabe. Dunjaluk, ili planeta Zemlja, kako ga mnogi imenuju, vješti majstor obmane koji svojim jeftinim trikovima, Bog jedino zna koliko dugo, mami uzdahe naivne publike koja i posljednji zlatnik daje da vidi još jedan trik tog vještog manipulatora.

Da, zaista da, i još jednom, DA, i posljednji zlatnik za još jedan trik, za još jednu obmanu, kako mnogi kažu: “Jednom se živi, pa nek se proživi”, pa zašto ne i zadnji zlatnik dati tom vještom manipulatoru, geniju obmane koji mnoge uvjeri da se jednom živi, a sve da bi i zadnji njihov zlatnik izmamio, sve samo da se profitira, a naivna publika, pa, sami su birali, niko ih nije natjerao da bankrotiraju dajući i posljednji zlatnik za predstavu života.

Ali, eto, nesretnici ne znaju da ima još jedan život… Pa tako, u nadi da ću barem nešto sačuvati od svojih zlatnika, u nadi da neću doživjeti totalni bankrot, započeh tu legendarnu borbu sa dunjalukom, i nazvah je “borba za život”.

Vrijeme koje teče, iz trena u tren, kao zlatnici, moj kapital koji posjedujem, koji se, poput leda na žarkom suncu, topi i umanjuje iz trena u tren, moje ovosvjetsko zlato, vrijeme, kapital kojim obrćem da zaradim, bolje i vječno, onaj svijet, ahiret.

U moru mnogih, ističem se samim tim, a jedan od najboljih izvođača trikova u predstavi života koji dunjaluk koristi, đavo, Sotona, ili, kako se pravo zove, Iblis, Iblis i vojske njegove, četa za četom, svakog trena me napadaju u nadi da će mi oduzeti kapital, moje zlatnike, moje vrijeme, koje ih mami svojim sjajem, pa na njega, kao opčinjeni, jurišaju ne birajući sredstva da ga se domognu.

Da, u moru mnogih, zaista se ovakvi kao ja ističu, trn u oku svakome, predmet bezrazložne mržnje mnogima, još jedan trgovac koji pošteno nastoji da zaradi, da iskoristi barem nešto od svoga kapitala i zaradi na njemu, barem nešto vremena da se iskoristi i onaj svijet zaradi.

“Borba za život”, borba za onaj život, koji mnogi zanegiraše, a kako i ne bi kada ih je obmanulo blještavilo ovoga svijeta, pa za drugo i ne znaju.

Na kraju, šta se može nego nastaviti i dalje trgovati, ono što dajem je moje vrijeme, ono što kupujem je ahiret, pa eto, nadam se da će mi, uz Božiju pomoć, trgovina uspjeti, svoje ću zlato potrošiti na pokornost Bogu, ako Bog da, a samim time, zaista to znam, ja ću mnoge uznemiriti… Uznemirit će ih moje vrijeme provedeno uz Kur`an, a odbacivanje slušanja muzike, uznemirit će ih moji odlasci u Božije kuće, a odbacivanje svih onim mjesta gdje se čuje muzika, psovka, i još mnogo što šta, i uznemirit će ih još podugačka lista stvari, ali ne bih time da smaram čitatelja..

Eto, tako, moje poruka je: Vremena je malo, pa iskoristi ga na najbolji način, a najbolji način je svakako pokornost Bogu, uistinu će ti mnogi reći da je bolje vrijeme trošiti na strasti, poroke, nemoralnosti… Ali, ti i znaj: Nebitno kako ga trošio, na Sudnjem danu ćeš biti upitan za to, a oni koji negiraju i Boga i Sudnji dan, to njihovo negiranje neće im pomoći nikako, postojanje nečega nije uvjetovano vjerovanjem ljudi u to, tako da, vjerovali ili ne vjerovali, Bog postoji, nema drugog boga osim Allaha, i zaista, nema nikakve sumnje, Sudnji dan će se desiti, a kada, Allah jedino zna. Vremena je malo, pa ga iskoristi mudro, strasti i kafane, alkohol i razgolićene djevojke, i sve slično tome, to će ti na Sudnjem danu biti kao sidro zavezano za noge dok te bacaju u more, pa se ti izvuci ako možeš, a niko se iz mora ne bi uspio izvući sa nogama oko kojih je vezano sidro, pa kako da se iz vatre Džehennema izvučeš ako umreš ne pokajavši se za grijehe…

I za kraj, ono što Allah, dželle šanuhu, kaže u Kur`anu o vremenu:

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

بسم الله الرحمن الرحيم

وَالْعَصْرِ

1. Tako Mi vremena, –

إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ

2. čovjek, doista, gubi,

إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

3. samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje. (El-Asr)

 

Share This Article