Zašto hurme trebaju biti dio svakodnevne ishrane: Najzdravije voće na svijetu

sanel
By sanel

Poznato je kako je najbolje započeti iftar sa dvije do tri hurme koje du odličan izvor prirodnih vlaka koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Zbog njihovih širokih zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti hurme se smatraju najzdravijim voćem na svijetu.
Prije svega važno je znati da je prirodni šećer koji se nalazi u hurmama savršena alternativa običnom šećeru. Stoga one vrlo brzo smanjuju osjećaj gladi i pravi su izvor vitamina i za djecu i odrasle.

Hurme snižavaju krvi pritisak i holesterol te sprečavaju srčani udar. Mnogi kažu da samo jedna hurma dnevno može sačuvati zdravlje očiju jer potpomaže ćelije epitela za dobar vid.

Hurme obiluju željezom, sprečavaju dijareju, umiruju crijeva i potiču redovnu probavu. Stoga i sprečavaju zatvor. Poznate su i po svom djelotvornom učinku pri mršavljenju jer su niskokalorične namirnice, a obiluju vlaknima i drugim hranjivim tvarima.

U jednom istraživanju, 21 osoba koja je tokom 21 dana konzumirala sedam hurmi dnevno, iskusila je velika poboljšanja u učestalosti stolice.

Nadalje, vlakna u hurmama može biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju probavu i mogu sprečiti da nivo šećera u krvi previsoko poraste poslije jela.

Hurme sadrže i fluor koji je izuzetno važan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sistema. Vjeruje se kako hurme imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.

Konzumiranje hurmi može pomoći i poboljšanju funkcije mozga. Laboratorijska istraživanja otkrila su da mogu biti korisne u snižavanju upalnih markera, poput interleukina u mozgu. Visoki nivoi interleukina 6 povezani su s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti, javlja Healthline.

Hurme se danas koriste u različitim dijelovima svijeta, a posebno su važan dio prehrane u arapskim zemljama. Proizvode se u 35 različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara zemlje.

(Klix.ba)

Share This Article