Bijelci su skloniji depresiji, beznađu i suicidu zbog manjka religioznosti

sanel
By sanel

Novo istraživanje sa univerziteta u Michiganu pokazalo je kako osjećaj beznađa, koji se najčešće povezuje sa samoubistvom češći među pripadnicima bijele rase u odnosu na ostale.
Istraživanje koje je vodio dr. Shervin Assari pronašlo je veliku vezu između depresivnog raspoloženja i beznađa među bijelcima starijima od 65 godina, dok takav slučaj nije bio među afroamerikancima niti pripadnicima drugih rasa.

Istraživanje je obuhvatilo skoro 1.500 ljudi, a objavljeno je u žurnalu Frontiers in Public Health.

Istraživači su među ispitanicima primijetili povezanost između depresije i osjećanja beznađa, i to u mnogo većoj mjeri među bijelcima.

Beznađe je jedna od osnovnih karakteristika depresije i može povećati rizik od suicida.

Statistike američke fondacije za prevenciju samoubistva pokazuju kako je suicid najčešći među muškarcima bijelcima, te kako oni čine 7 od 10 slučajeva suicida.

Voditelj ove studije, dr. Shervin Assari, navodi kako je jedan od razloga za to činjenica da su bijelci generalno manje religiozni od pripadnika ostalih rasa, te kako religija i socijalna podrška igraju veliku ulogu u održavanju mentalnog zdravlja.

“Osobe drugih rasa, u odnosu na bijelu, generalno lakše zadrže osjećaj nade, čak i u najmračnijim periodima života, a jedan od važnijih razloga za to su religija i socijalna podrška. Ne samo da bijelci dobivaju manje podrške od svoje porodice i prijatelja, nego su generalno manje religiozni”, kaže Assari.

(Klix.ba)

Share This Article