Iz ahlaka selefa, 10. dio

sanel
By sanel

Prijevod: Sead ef. Jasavić

10. Osjećaj odgovornosti i straha od Allahove dž.š., kazne zbog eventualnog nanošenja nepravde prema Njegovim stvorenjima, pa makar i obična igla bila u pitanju, jer su smatrali da su im dobra djela isuviše mala i nedovoljna kako bi njima namirivali tuđa prava na Sudnjemu Danu, a možda će neki od mazluma biti tvrdica pa se neće zadovoljiti sve dok mu ne preuzme sva dobra djela na Sudnjemu Danu!

Poslanik s.a.w.s., kaže: „Ako je neko prema nekome učinio nasilje, po pitanju imetka ili časti, neka se međusobno halale još danas, prije nego li nastupi Dan kada dinari i dirhemi neće od koristi biti, već samo dobra i loša djela!“[1]

Od Ebu Hurejre r.a., se prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Znate li ko je muflis? Rekoše: Muflis je onaj koji nema para, niti kakva imetka! Reče: Muflis mog ummeta je onaj ko dođe na Sudnjem danu s namazom, postom i zekatom ali je opsovao i uvrijedio jednog, nepravedno pojeo imetak drugog, prolio krv trećeg, tako da će se svima njima dati od njegovih dobrih djela, pa ako mu ponestane dobrih djela, prije nego li se pravda zadovolji, uzeće se od njihovih loših djela i prebaciti njemu na pleća nakon čega će biti bačen u vatru![2]

Bilježi se da je Hasan el-Basrija rhm., rekao: „Postoji rivajet da je slijedeći ajet objavljen lično Allahovom Poslaniku s.a.w.s.:  „…onaj ko radi zlo biće kažnjen za to, i osim Allaha, neće naći ni zaštitnika ni pomagača!“ (el-Nisa’: 123.)

Ebu Bekr r.a., reče: „Kada je bio objavljen ovaj ajet, to je bio smrtonosni udarac za nas!“

Dragi brate, ako je ovo mogao izjaviti Ebu Bekr r.a., kome je džennet bio obećan, pa kako li tek treba postupiti osoba kojoj džennet nije zagarantovan!!! Stoga budite oprezni, ne bi li ste se spasili patnji Sudnjega Dana!

 * * * * *

Odlomak iz knjige: Iz ahlaka selefa…

Autor: šejh Ahmed Ferid, Egipat

Prijevod: Sead ef. Jasavić, Plav



[1] Bilježi ga imam Buhari, 5/101., Kitabul-Mezalim; Tirmizi, 9/254., Sifetul-Kijameh.

[2] Bilježi ga Muslim, 16/136., Kitabul-Birri ves-Sileh; Tirmizi, 9/253., Ebvabul-Zuhdi.

Share This Article