Zašto je spoznaja Allaha ključ svakog dobra

sanel
By sanel
Preveo: Ismir Karaga
Spoznaja onoga što će čovjeku donijeti sreću i zadovoljstvo, nedvojbeno bi trebalo biti prioritet svakog razumnog insana. Jer, ne željeti sebi dobro, nije prirodno nijednom stvorenju. Međutim, da bi čovjek dospio do sreće mora uložiti mnogo truda, a kao primjer možemo navesti samo neke od ovozemaljskih stvari koje ljude čine sretnima.
 
Dakle, da bi se dobio dobar posao, prije toga mora se završiti fakultet, u koji je potrebno uložiti mnogo vremena i neprospavanih noći, mnogo strepnje i novca, ali čovjek to sve čini kako bi sutra bio zadovoljan i sretan.
 
Spoznati ono što će osigurati zadovoljstvo i sreću na ovom i budućem svijetu – mnogo je važnije, ali malo je onih koji toj sreći pridaju pažnju, mada im je ona najpotrebnija.
 
Spoznajom Onoga koji te stvorio ujedno spoznaješ i put kojim trebaš kročiti ka stalnoj sreći.
Možda se neko pita: Koji su plodovi spoznaje Allaha?
 
Znaj, dragi brate i cijenjena sestro, spoznajom Allaha Uzvišenog dobit ćeš na dar slast imana (vjerovanja), koji je hrana za dušu.
 
U tom smislu jedan je mudrac rekao: Ko spozna Allaha, šta je takav izgubio, a ko ne spozna Allaha, kakvu vrijednost takav posjeduje.
 
Stoga, ako želiš znanje, znaj da je najvrednije znanje – spoznaja Allaha, ako želiš ponos – najbolji ponos je ponos sa Allahom, ako želiš bogatstvo –najprofitabilnija trgovina je sa Allahom.
 
Srce koje spozna Allaha – oslanja se na Njega, s.v.t., zna da On daje i dobro i zlo, shodno Svojoj mudrosti, pa ga tako nijedna nedaća ne baca u očaj.
 
Jedan dobri Allahov rob rekao je: ”Nijedna poteškoća ne postoji kad znam da imam Tebe, moj Gospodaru.”
 
Znaj, dragi brate i cijenjena sestro, od spoznaje Allaha imat ćeš najviše koristi: spoznaja Allaha dovest će te do spoznaje Allahovih blagodati i dobrote, što će te potaknuti da žudiš i radiš dobra djela kako bi postigao Njegove blagodati, a spoznaja Allahove kazne potaknut će te da se kloniš svega onoga što je On Uzvišeni zabranio.

Share This Article