Neko sličan Jusufu…

sanel
By sanel
Preveo: Jasir F. Dizdarević
Spomenuo je imam Ibnul-Kajjim u knjizi „Revdatul-muhibbin“ kazivanje koje se desilo u vrijeme hilafeta Omera ibn El-Hattaba, Allah bio zadovoljan njime. Radi se o pobožnom mladiću kojeg je Omer posmatrao i bio zadivljen njegovom bogobojaznošću. Radovao se njegovoj pobožnosti i pitao za njega kada je bio odsutan.

Jedanput ga ugleda lijepa i mlada žena, pa joj se na prvi pogled jako dopade. Poželjela je da ga ima, te poče tražiti put do njega. Jedna starica lukavo joj ponudi da ga namami na prijevaru. Prepredeno je došla do ovoga mladića i vješto ga obmanula riječima: „Ja sam ti stara i nemoćna. Imam jednu ovcu, ali je nisam u stanju pomusti. Kada bi mi pomogao u tome imao bi nagradu kod Allaha.“

Mladić, željan da učini dobro djelo, pristade na to i pođe za staricom. Kada je ušao kod nje ovce nije bilo. Starica reče: „Sada ću ti je dovesti.“ Ali u sobi se, umjesto ovce, pojavi ona prelijepa djevojka, koja ga je od ranije željela imati. Pokušala je zavesti mladića i prići mu. Spopala ga je navraćati na blud, ali on se suzdrža i odbi njenu spletku, odmaknuvši se od nje u jedan kutak, spominjući Allaha Uzvišenoga.

Nastavila je sa pokušajima da ga privuče sebi, kako bi sa njom počinio preljub, ali svi njeni napori bili su bezuspješni. Kada je izgubila svaku nadu da će pristati, poče da se dere i zapomaže: „Upomoć! Napao me! Hoće da me napastvuje!“ Utom uletiše ljudi i isprebijaše nedužnog mladića.

Sljedećeg dana Omer ga nije ugledao, pa priupita za njega. Dovedoše ga čvrsto vezanog, na što halifa reče: „Allahu moj, nemoj me razočarati u pogledu njega.“, a zatim se obrati mladiću: „Reci mi istinu. Šta se desilo?“ Kada mu ispriča šta je bilo, posla Omer po komšije od djevojke i pozva da mu dovedu stare žene koje su živjele u blizini.

Mladić među njima prepozna onu staricu, pa joj Omer, podigavši svoj bič, zaprijeti: „Istinu kazuj!“, te mu ona prestrašena priznade sve što se desilo, na što Omer reče: „Hvala Allahu koji je dao da među nama bude neko sličan Jusufu.“

Iz knjige: “Vrtovi pokajnika” (dvanaesti dio), Fehd A. El-Humejd, prijevod: Jasir F. Dizdarević

Share This Article