Fond za pomoć socijalno ugroženim arapskim porodicama

sanel
By sanel
Hatib: Nezim Halilović Muderris
Braćo i sestre u islamu! Danas 05. zu-l-ka’de 1430. god. po H., 23. oktobra 2009. godine, hutbu sam naslovio sa “Fond za pomoć socijalno ugroženim arapskim porodicama”. Za spomenutu temu sam se opredijelio u vrijeme kada, evo već šesti mjesec u džamiji “Kralj Fahd” i šire vodimo aktivnost prikupljanja i podjele novčane pomoći porodicama braće Arapa koji se nalaze ili su se nalazili u Imigracionom centru Lukavica i socijalno ugroženim arapskim porodicama. Značajno učešće u spomenutoj akciji su imala braća iz: Švedske, Austrije, Danske, Njemačke i Amerike, a najiskrenije očekujemo aktivnije učešće braće i iz drugih zemalja, kao i džemata i pojedinaca koji će na sebe preuzimati brigu o pojedinim porodicama, po kriterijima koje smo usaglasili.
 
Allah, subhanehu ve te’ala, u 39. ajetu Sure Sebe’ obećava mu’minima koji daju svoje imetke u Njegovo ime, lijep svršetak i nagradu:  
Reci: “Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udijelite, On će to nadoknaditi i On najbolje opskrbljuje.”
Braćo i sestre, kada imamo na umu ove Allahove, subhanehu ve te’ala, riječi, onda se trebamo natjecati u dobročinstvu, jer On dobročinstvo nadoknađuje još na dunjaluku, a na ahiretu je nagrada trajna.  
 
U hadisu koji bilježe imami Buharija i Muslim, stoji:  
Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: Rekao je Uzvišeni Allah: “Udijeli, čovječe, udijelit ću ti!” (Buharija i Muslim)
Kako je lijepo obećanje Allaha, subhanehu ve te’ala, Koji na dobročinstvo Svojih iskrenih robova uzvraća Svojim dobročinstvom, pa trudimo se da budemo od onih kojima na dobro uzvraća njihov Stvoritelj!
 
U hadisu koji bilježe imami Buharija i Muslim stoji:
Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Nema dana u kojem osvanu robovi, a da dva meleka ne siđu i jedan ne kaže: ‘Allahu, daj darežljivcu ostatak imetka!’ I drugi kaže: ‘Allahu, daj škrtici propast!'” (Buharija i Muslim) Zato budimo darežljivci, za koje meleki uče dove za povećanje imetka! Blago onima za koje dovu čine meleki, koji nemaju prohtjeva i želja, već samo služe svome Gospodaru!
Prokleti šejtan čovjeka plaši neimaštinom, kao što stoji u 268. ajetu Sure El-Bekare:
 
Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i sve zna!

Braćo i sestre, većina nas imali smo priliku u našim svakodnevnim životima osvjedočiti se u istinitost ovih Allahovih, subhanehu ve te’ala, riječi, kada nam se ono što smo bez kalkulacija dali višestruko vraćalo i kada nam je propadalo ono što nam je bilo žao dati a propadalo je još više od toga…
Kaže Omer ibn El-Hattab, radijallahu ‘anhu: “Čuo sam da će se dobra djela natjecati i da će sadaka kazati: ‘Ja sam najbolja od vas!'”

Braćo i sestre, Fond za pomoć socijalno ugroženim arapskim porodicama je sa šest porodica koje smo, elhamdulillah, pomogli u maju, u oktobru dostigao 17 porodica, a spisku socijalno ugroženih nije kraj, jer je naša procjena da u Bosni i Hercegovini živi oko trideset socijalno ugroženih arapskih porodica. Braća iz Švedske su nekoliko mjeseci zaključno sa oktobrom izravno uručivali pomoć podorici Abu Hamze, a od narednog mjeseca će, inšallah, po ujednačenim kriterijima tu pomoć prosljeđivati putem internog Fonda pri džamiji “Kralj Fahd”.  Braća iz Švedske su pored ovoga svakog mjeseca u Fond slali od 2.800,00 – 5.500,00 švedskih kruna. Braća iz Austrije takođe su u posljednjih nekoliko mjeseci pomagali 9-10 porodica, uglavnom iz Zenice, sa mjesečnim iznosima po porodici od 150,00 – 250,00 EURA. Neke od tih porodica smo obuhvatili našim Fondom, od prošlog i tekućeg mjeseca, tako da od braće iz Austrije očekujemo redovnu pomoć u visini od preko 2.000,00 EURA.

Naša kolektivna sramota je da imamo porodice braće koji su u toku oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ostavili lagodan život u svojim zemljama i došli u Bosnu i Hercegovinu u ime Allaha, subhanehu ve te’ala, da se bore, bez bilo kakvih dunjalučkih interesa. Danas ti isti ljudi bivaju potpuno zaboravljeni, oduzimaju im se državljanstva stečena na zakonski način i uskraćuju im se elementarna ljudska prava. Ako vlast u Bosni i Hercegovini nema sluha da zbrine njene borce, a u manjem BH entitetu strani plaćenici su korisnici raznih vidova pomoći, na nama je, ako smo iskreni u svome vjerovanju, da se samoorganiziramo i pružimo neophodnu materijalnu i drugu potrebnu pomoć njihovim porodicama, za koje ćemo bez sumnje biti pitani na Sudnjem danu.

Zato se aktivno uključimo u ovaj Fond kako bismo porodicama socijalno ugroženih Arapa pomogli da normalno egzistiraju. Mi smo zauzeli stav da se pomoć dijeli na način: 500,00 KM po porodici, dodatno 100,00 KM za prvo dijete, 80,00 KM za drugo dijete i po 60,00 KM za treće i svako naredno dijete. Po ovom kriteriju porodice imaju redovnu mjesečnu pomoć u visini od 600,00 – 860,00 KM, što je u ovoj općoj ekonomskoj krizi dovoljno. Porodice koje žive kao podstanari, osim onih kojima već neko plaća stanarinu će, inšallah, na pripadajući iznos dobijati još 100,00 KM.  

Cilj nam je da spomenutu pomoć pružamo redovno na kraju mjeseca za tekući mjesec, tako da molimo svu braću i sestre da sredstva usmjeravaju na Fond džemata džamije “Kralj Fahd”, gdje se vodi uredna evidencija priliva sredstava i njihove raspodjele, što se javno objavljuje, a na taj način bi se akumulirala potrebna sredstva i pomoć bi bila stalna. Porodice koje mimo planirane mjesečne pomoći Fonda dobiju od drugog lica pomoć veću od 10,00 KM dužne su istu prijaviti Fondu, kako bi im se spomenuti iznos umanjio od redovne pripadajuće pomoći.

Već duže vrijeme se govori o ideji registracije Fonda, koji bi po tome imao svojstvo pravnog lica i žiro-račun, ali u ovoj fazi organiziranja Fonda smatramo da se cilj može postići i na ovaj način, a u određenoj fazi se, inšallah, može pristupiti i njegovoj registraciji.

Neka braća i sestre su imali primjedbu i na to zbog čega se u ovaj Fond ne uključe porodice ugroženih Bošnjaka, jer su po njima one preče, a naše mišljenje i odgovor su da smo na prvom mjestu dužni pomoći onima koji su nama pomagali i koji su u ovoj našoj sredini garibi (stranci), a potom svima onima kojima je pomoć potrebna. Nadam se da će braća i sestre koji su imali te sugestije pokrenuti i tu aktivnost, a ja obećavam da ću inša-Allah i to podržati.

Pozivam svu braću i sestre, a posebno imame u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori, da se aktivno uključe u ovu aktivnost, te da se pokušaju organizirati na način što će na sebe preuzeti izravno pružanje pomoći određenoj familiji/familijama, putem uplata u Fond, sa naznakom za porodicu koju želi/e pomoći ili na žiro-račun porodice, uz predhodnu koordinaciju sa Fondom!  

Braćo i sestre, natječimo se u dobročinstvu, ne plašeći se siromaštva, niti prijekora prijekornika i aktivno učestvujmo u ovom Fondu i to preporučimo svima onima sa kojima smo u kontaktu!

Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, ne iskušavaj nas s onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji su darežljivi i koji ne zaboravljaju žrtve braće Arapa, uputi našu djecu i naše potomke i učini ih časnim pripadnicima ummeta, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu, društvom poslanika, šehida i dobrih ljudi!

Sarajevo: 05. zu-l-ka’de 1430. po H.                 
Hutba: Džamija “Kralj Fahd”
23. oktobar 2009.god.    

Share This Article