Najbolje osiguranje na svijetu

sanel
By sanel
Priredio: Ismir Karaga
Veliki broj ljudi trudi se da osigura svoj život, imetak i ostalo, u osiguravajućim društvima kako bi se spasili od udesa,vremenskih nepogoda, krađa itd., plaćajući velike sume novca.Ali, vjernik je u mogućnosti da osigura svoj život i na ovom i na onom svijetu sa svega nekoliko riječi, koje su lahke na jeziku, a teške na vagi – mizanu, na Sudnjem danu, i ako ih bude praktikovao izgovarati jutrom i večeri, tako će biti sačuvan od loših stvari i nedaća na ovome svijetu.

 
 
 
OSIGURANJE ZA OBA SVIJETA – DUNJALUK I AHIRET

1.Prvo osiguranje
 Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao je:
“Ko klanja sabah, on je pod Allahovom zaštitom.”
Hadis bilježi Muslim u svom Sahihu, tom 1, str. 715.

2.Drugo osiguranje
Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao je:
“Ko prouči Ajetul-kursijju nakon svakog propisanog namaza, od ulaska u Džennet neće ga spriječiti ništa do smrt.”
Hadis ocijenio sahihom šejh El-Albani u ”Silsiletul-ehadis es-sahiha”  I.  str. 661.

3.Treće osiguranje
Proučiti dovu  ”Allahumme ente rabbi la ilahe illa ente halekteni we ene `abduke we ene `ala `ahdike we ve`adike mestet`atu euzu bike min šerri ma san`atu ebu`u leke bi ni`ametike `alejje we ebu`u bi zenbi fagfir li fe innehu la jagfiru zunube illa ente” –
”Allahu moj ,Ti si moj Gospodar, nema drugog boga osim Tebe, Ti si me stvorio, ja sam Tvoj rob i držim se ugovora i obećanja koje sam Ti dao, koliko god sam u mogućnosti. Utječem Ti se od zla koje sam počinio, priznajem Tvoju blagodat prema meni i tražim oprosta za grijehe svoje, a grijehe ne oprašta niko osim Tebe”. El- Buhari.

SVEOBUHVATNO OSIGURANJE
Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao je:
“Ko tri puta izgovori kad omrkne: Bismillahilezi la jedurru measmih šej`un fil erdi we la fissema`i we huwessemiul- `alim – neće ga zadesiti nedaća sve dok ne osvane, a ako tri puta izgovori kad osvane, neće ga zadesiti iznenadna nedaća dok ne omrkne.” Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi.

OSIGURANJE IMETKA
Udijeli zekat koji ti je Allah kao obavezu propisao i dijeli sadaku, sačuvat ćeš i umnožiti svoj imetak!
Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao je:
”Nema nijednog dana u kojem osvanu Allahovi robovi a da se dva meleka ne spuste i jedan od njih kaže: ‘Allahu moj, podari još više onome koji udjeljuje’, a drugi kaže: ‘Allahu moj, uništi imetak onoga koji škrtari.”’ (Buharija  i Muslim)
Također, Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao je: “Sadaka nikome neće umanjiti imetak.” Hadis su zabilježili Ahmed, Bezzar i Ibn Ebi Dunja.

OSIGURANJE NA DJECU
Činiti dobro tokom svog života i bojati se Allaha u svakom poslu koji radiš, jer
kaže Allah, s.v.t., u suri El-Kehf, 82.:
”A što se onoga zida tiče, on je dvojice dječaka, siročadi iz grada, a pod njim je zakopano njihovo blago. Otac njihov bio je dobar čovjek…”
Kaže Ibn Abbas: ”Allah je sačuvao njihovo blago zbog dobrote njihovih roditelja.”
A Ibn Munkedir je rekao: ”Allah će zbog dobrote čovjeka čuvati njegovo dijete i unuče.”

OSIGURANJE NA NEPREDVIĐENE SITUACIJE
Kaže Allahov Poslanik, alejhis-selam: ”Kada se razboli ili je na putovanju Allahov predani rob, Allah mu piše nagradu za djelo koje je radio dok je bio zdrav i kad je bio kod svoje kuće.” Bilježi imam El-Buhari u svom Sahihu.
Dakle, ako si činio dobra djela:  klanjao nafile, postio, obavljao namaz, obilazio rodbinu, i to su bile tvoje svakodnevne aktivnosti, Allah će ti ih pisati kao dobra djela iako ih ne učiniš ako te spriječi bolest ili putovanje.

OSIGURANJE PRILIKOM BORAVKA U NEKOM MJESTU
Kaže Allahov Poslanik, alejhis-selam: ”Ko dođe u neko mjesto pa prouči ‘Euzu bi kelimatillahi tammati min šerri ma halek’ – ‘Utječem se sa Allahovim potpunim riječima od zla koje je stvorio’ – ništa mu neće moći nauditi dok boravi na tom mjestu.”
Hadis bilježi imam Muslim u svom Sahihu.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Da li znaš da svakodnevne obaveze i brige utječu na čovjekovo zdravlje te njegov odbrambeni sistem – imunitet slabi, naspram bolesti, ali ako čovjek posjeduje smireno srce, sačuvat će svoje tijelo od bolesti. Kaže Uzvišeni Allah:
”A zar se sa spominjanjem Allaha srca ne smiruju.” (Er-Rad, 28.)
 Stoga puno spominji Allaha i imat ćeš smireno srce i zdravo tijelo.
Kaže Allahov Poslanik, alejhis-selam:
“Liječite svoje bolesne dijeleći sadaku.”
Hadis je zabilježio šejh Albani u ”Sahih et-tergib ve terhib” i rekao  da je hasen –dobar.
Zato je sadaka jedna od najboljih zaštita protiv bolesti.

OSIGURANJE NA DOVU
Ako želiš da tvoja dova bude uslišana, dovi Allahu za svoga brata muslimana, da mu Allah, dž.š., podari ono što želi.
Kaže Allahov Poslanik, alejhis-selam: “Dova muslimana za njegovog brata u tajnosti je uslišana, Allah zaduži da pored njega bude melek i da kad god prouči dovu za svog brata, melek kaže: ‘Amin, i tebi Allah dao isto tako.'” Hadis bilježi Muslim od Ebu Derdaa.

OSIGURANJE ZA SAN
Kako bi se sačuvao od ružnih snova zaštiti se učenjem zikrova prije spavanja, jedan  od njih je Ajetul-kursijja.
Kaže Allahov Poslanik, alejhis-selam: “Kad htjedneš leći u svoju postelju, prouči Ajetul-kursijju pa će ti Allah poslati meleka čuvara, i šejtan ti se neće približavati dok ne osvaneš.” Hadis bilježi imam El-Buhari.

OSIGURANJE PROTIV ŠEJTANA
Ko prilikom izlaska iz svoje kuće prouči: “Bismillah tewekeltu ala Allah we la hawle we la kuwete illa billah”, reći će mu se: ”Na pravom si putu, dovoljno ti je i oprošteno ti je, a šejtan će biti daleko od tebe.” Tirmizi , a šejh Albani ocijenio ga je sahihom.  

Zato, dragi brate i cijenjena sestro, osigurajmo naše živote i naše imetke sa preporukama onoga koji ne govori po svome hiru, i pripremimo se za Dan kad nam od koristi neće biti ni imetak ni djeca, kao što kaže Uzvišeni:
”…Dan kad ni imetak niti djeca neće od koristi biti osim onome koji Allahu dođe čista srca.” (Sura Šu’ara, 88.)

Share This Article