Pobjegla je vrišteći…

sanel
By sanel
Preveo: Jasir F. Dizdarević
Ko je to snažan i lijep mladić? Snažan i lijep, a uz to i stidljiv i učen, u punom jeku strasti, ali su one u skladu sa “kaže Allah i kaže Poslanik”, njegove godine ne prelaze tridesetu; to je Er-Rebi’ ibn Husejm. U njegovom gradu su živjeli neki okorjeli griješnici i razvratnici. Jedni drugima su oporučivali da šire nemoral među ljudima.
 
Nisu takvi ljudi živjeli samo u zamlji Er-Rebi’a, nego njima slični postoje i u mojoj i u tvojoj zemlji i ima ih svuda. To je grupa koja odvraća od Allahovog puta i njen cilj je odvesti omladinu, i muškarce i žene, u vatru. Ko joj se pokori, pa ništa drugo do vatra ispred njega.
Dogovorili su se da pokvare Er-Rebi’a, pa su doveli pjevačicu i rekli joj: “Evo ti hiljadu dinara.”
“Za šta?” – upita ona. “Za jedan Er-Rebi’ov poljubac.” – odgovoriše joj.  Ona na to pristade i doda: “Imate povrh toga i da sa mnom učini blud.”
 
Otišla je kod Er-Rebi’a u vrijeme kada nije bilo nikoga, stade ispred njega i pokazujući mu svoje čari i ljepotu, poče ga zavoditi i mamiti. Kada je spazi reče: “O Allahova robinjo, šta ćeš raditi kada se spusti melek smrti i presječe ti žilu kucavicu? Šta ćeš raditi kada dođu meleki Munkir i Nekir da te ispituju? A šta kada staneš ispred Gospodara Veličanstvenog? Šta ćeš raditi onoga dana kada budeš, ako se ne pokaješ, bačena u džehennem?”
 
Pobjegla je vrišteći. Pokajala se i postala jedna od pobožnih žena. Klanjala je noću, a postila danju. Dobila je nadimak ‘Abidetul-Kufa (Kufijska pobožnjakinja). A oni grijšnici koji su je poslali rekoše: “Željeli smo da pokvari Er-Rebi’a, ali je Er-Rebi’ pokvario nju.”
“Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od Allahova puta odvratili.” (El-En’am, 116) “A većina ljudi, ma koliko ti želio, neće biti vjernici.” (Jusuf, 103)
Čuvaj se onih koji pozivaju u zlo. Slušaj riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji te poziva da kontrolišeš sam sebe bilo gdje da se nalaziš i u bilo kom vremenu: “Boj se Allaha gdje god da si i uradi dobro djelo nakon lošeg da bi ga obrisao i sa ljudima lijepo postupaj.” (Et-Tirmizi)
“Zato se drži onoga što ti se objavljuje, jer ti si, uistinu, na pravom putu. Kur’an je zaista čast i tebi i narodu tvome; odgovaraćete vi.” (Ez-Zuhruf, 43-44)
 
Svi mi griješimo, ali dobra djela brišu loša, pa nemoj da bilo koji grijeh smatraš malim, niti nepokornost sitnicom, niti veliki grijeh da umanjuješ. Ne gledaj u sićušnost nepokornosti već gledaj u veličinu Onoga kome si učinio nepokornost.
U predaji je došlo: “Tako mi moje moći i uzvišenosti, neće nikada rob od mojih robova biti na onome što Ja volim, a zatim preći na ono što prezirem, a da mu Ja neću zamijeniti ono što voli, sa onim što prezire.”
 
Kaže Enes, radijellahu anhu: “Uistinu vi radite djela, koja su u vašim očima manja od dlake, a mi smo ih, za života Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, smatrali djelima koja odvode u propast.”
Kome ovo on govori? Najboljoj generaciji koju poznaje čovječanstvo, kao što nas je o tome obavijestio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. On to govori ashabima i tabi’inima.
 
(Iz knjige: “Vrtovi pokajnika”, autor: Fehd A. El-Humejd,)

Share This Article