Moj omiljeni pisar

sanel
By sanel

Arapi pripovijedaju priču o graditelju Sinimmaru koji je Nu‘manu, vladaru Hire, sagradio bajan dvorac Havarnak i dok su ga obilazili, Sinimmar mu je rekao da je u stanju da sagradi još bolji. Vladar mu je napravio zamku i bacio ga s balkona, ubivši ga na okrutan način kako bi taj dvorac ostao najbolji. Kada govore o nečemu sličnom, Arapi kažu “Sinimmarova nagrada”.

Mudra izreka kaže: Ne blistaj više nego što treba!

Bilo je to žestoko nadmetanje između ličnosti vladara i graditelja. Izgleda da je svaki od njih pokušavao da napiše životopis drugog ili njegovu završnicu.

Graditelj je govorio da u građevini dvorca postoji jedna cigla koju, kada i bi izvukao, dvorac bi se porušio.

Ako do “duševnog raka” dolazi uvećavanjem ćelija “ja”, onda je umjereni i svjesni zuhd, skromnost – čišćenje od toga.

Zuhd se ne postiže zabranjivanjem dozvoljenog i ostavljanjem lijepih stvari, nego on predstavlja oslobađanje duše i srca od poganosti.

On podstiče na činjenje velikih hajrata one koji ne žele da se javno obznanjuje da je to njihovo djelo.

Šehidi svoje živote daju kako bi se približili Allahu, pa će jedan od njih na Sudnjem danu reći: “…a požurio sam k Tebi, Gospodaru moj, da budeš zadovoljan!” (Ta-ha, 84)

Šafija je rekao: “Bilo bi mi draže da je sav svijet naučio ovo znanje, a da se meni ništa od toga ne pripisuje.”

Također je rekao: “Nikad se nisam raspravljao ni sa jednim čovjekom a da nisam poželio da Allah istinu objelodani kroz njegove riječi.”

Za takve je i rečeno:

O vi koji izučavate znanje poslanika Muhammeda,

S vama se drugi ne mogu ravnati

Ono što pišete svojim perima

Vrednije je od krvi šehidske.

 

Engleski umjetnik Banksy naslikao je hiljade slika na kojima su prikazane patnje raznih naroda, a na nekima od njih prikazane su i patnje Palestinaca, i sve njegove slike potpuno su dostupne ljubiteljima umjetnosti. Međutim, ovaj umjetnik nikada time nije htio promovirati sebe, niti primiti bilo kakvu nagradu, a čak je naslikao i repliku Mona Lize da bude dostupna svim ljudima. Ovaj maštoviti umjetnik i danas je aktivan iako još nije poznato ko je on tačno (o imenu umjetnika i njegovom stvaralaštvu pogledati na Googleu i YouTubeu).

U Sjedinjenim Američkim Državama producent Tom Shadyac snimio je film “I Am” u kojem je postavio pitanje: Ko si ti?

Bolno je ako tvoju životnu knjigu pišu drugi! Jer, ti moraš pisati svoju životnu knjigu.

Zamisao je da se oslobodimo nekih stvari i pritisaka, kao što se junak odrekao dvorca i postigao duševni smiraj. Stvari koje nas okružuju mnogobrojne su i zaokupljaju nas i odvlače od dubljeg “kopanja” po našoj unutrašnjosti i slušanja njenog intimnog glasa.

Izgradnja, crtanje, stradanja…, sve su to načini kojima se oblikuje i formira čovjekova ličnost, ali isto tako i načini kojima se ta ličnost degradira i uništava.

_______________________________

Iz knjige: Stazama egoizma

Autor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

 

Podijelite ovaj sadržaj…

Share This Article