Gdje je nestalo prijateljstvo?

sanel
By sanel

Priredio: Ismir Karaga

Imati iskrenog prijatelja veliko je bogatstvo i blagodat od Uzvišenog Allaha, naročito danas, u vremenu kada je materija zasjenila sve istinske vrijednosti kojima je Uzvišeni Allah odlikovao čovjeka kao ljudsko biće i kada ih često i svjesno zanemarujemo radi savremenog načina života, koji nam je nametnut.

U mjesecu smo kada se intenzivnije prisjećamo Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je kao uzor čovječanstvu za vrijeme svoje relativno kratke misije pokazao istinske vrijednosti, kojima treba da se okiti jedna prosperitetna zajednica.

Prvi temelj koji je postavio u Medini, uz gradnju džamije, koja je duševna oaza, jeste da je pobratio muhadžire i ensarije, koji su primjere istinskog prijateljstva pokazali na djelu, otvarajući jedni drugima srca prije kuća.

Prijateljstvo koje su naučili od učitelja čovječanstva pomno su čuvali i prenosili na svoje potomke.

Prisjetit ćemo se jednog primjera, ne iz prve generacije, nego od njihovih nasljednika, njihove djece kojima su u amanet ostavili prijateljstvo – tabiina.

Jednom prilikom dok je putovao prema Meki, Abdullah b. Omer sreo je jednog čovjeka kojem je nazvao selam i poklonio mu svog magarca i turban. Vidjevši to, Ibn Dinar ga upita: “Tako ti Boga, zašto si mu dao toliko? On bio bi zadovoljan i s manje od toga!” Na to Abdullah reče: “Otac ovoga čovjeka bio je bliski prijatelj Omera b. Hattaba, radijallahu anhu, a ja sam čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako govori: ‘Najveće dobročinstvo jeste da čovjek održava veze sa prijateljima svoga oca.’” (Muslim)

U ovom divnom primjeru vidimo da su muslimani prvih generacija vodili brigu i o prijateljima svojih roditelja, što je njihovu zajednicu činilo poštovanom i uzoritom.

Danas je virtualni svijet zamijenio mnoge lijepe običaje, kako kod nas tako i u svijetu, koji su ukazivale na poštovanje, brigu, prijateljstvo, počevši od pisama, obilazaka…, i koji su se njegovali iako tada materijalna situacija nije bila bolja nego u današnjem vremenu, i iz tih posjeta djeca su učila da postoji prijateljstvo koje nema cijenu.

Nažalost, u današnjem vremenu, iako svaka kuća posjeduje barem jedan automobil, izgubila se ta praksa i svela se na društvene mreže na kojima čak imamo i slike koje nam iskazuju emocije.

Ovim tekstom ne želi se širiti pesimizam i sumnjičavost i iznositi mahane, naprotiv, cilj je da prvo pronađemo sebe i počnemo se mijenjati, a zatim da širimo tu dobrotu koju osjetimo u sebi svojim djelima.

Želja je da istinskim, ljudskim vrijednostima damo mjesto koje im pripada, kako bismo svi osjetili blagostanje u svojim životima i u zajednici u kojoj živimo.

 

Vrste prijatelja

PRIJATELJ KOJI TE POPRAVLJA: Izbavlja te iz stanja izgubljenosti i vraća te u život, podari ti novo rođenje, novo srce, novu krv … preporodi te iznova kao da ti daruje novi život.

PRIJATELJ KOJI TE UNIŠTAVA: Ruši tvoju fizičku snagu, uništava tvoju imunološku snagu, potpaljuje vatru u tvom životu, pravi ogromne ruševine u dubinama tvoga srca i ruši svako dobro i pozitivno u tebi.

PRIJATELJ KOJI TE VARA: Igra ulogu vuka u tvom životu, smije ti se u lice, a skriva svoje kandže od tebe, hvali te u tvom prisustvu, a iza leđa jede tvoje meso – ogovara te.

PRIJATELJ KOJI OSTAVLJA NA CJEDILU: Pasivan je naspram tvojih problema i igra ulogu posmatrača, nemarno se odnosi prema tebi kada si u izgubljenom stanju, zatvara svoje uši na tvoje vapaje, kad te treba, iznalazi bilo kakav način da dođe do tebe, a kada ti njega trebaš, ispari se poput balončića iz ključale vode.

PRIJATELJ KOJI OPIJA: Ovlada tvojim osjećajima, pokreće te svojim željama, umjetnik je, kad te zavodi da ne primjećuješ njegove ubode, ne budiš se iz takvog stanja sve dok ne bude kasno.

PRIJATELJ KOJI TE ISKORIŠTAVA: Pretvori te u lahak plijen grimasama svog lica, pruža ti ruku “pomoći” iako je ne tražiš, očara te lažnom pričom kako je on izbavljivač ljudi koji su u nevolji.

PRIJATELJ ZAVIDNIK: Gramzivim očima gleda u ono što posjeduješ i priželjkuje da ti nestanu te blagodati, kada priča o tvojoj sreći, tada djeluje kao da i je i on radostan, a njegovo je srce ispunjeno mržnjom i zlobom, ne prestajući da tvoje blagodati poredi sa svojim, pa izgara, te i tebe izgara svojom zavišću.

PRIJATELJ KOJI TE UBIJA: Pušta svoj otrov na tebe, vodi te ka izgubljenosti, odvaja te od ljudskosti, uljepšava ti provalije, gura te putem tuge, pa te baca u tu provaliju iz koje nema izlaza… nema povratka.

PRIJATELJ KOJI PREKRIVA TVOJE SLABOSTI: U njegovom društvu osjećaš smirenost i spokoj, uvijek pruža ruku pomoći, otvori ti svoje srce, nađe da nahrani tebe, ostaje žedan da bi tebe napojio.

PRIJATELJ KOJI TE USREĆI: U njegovom prisustvu osjećaš olakšanje, susretne te sa osmijehom, rukuje se s tobom sa oduševljenjem, skuplja pozitivno koje je raštrkano po tebi, obnavlja ono što je porušeno u tebi, pribavlja ti trenutke sreće, trudi se svom snagom da otkrije ono što će te usrećiti.

PRIJATELJ KOJI TE OŽALOSTI: On ti prodaje tugu džaba, bez ikakvog povoda, vjetar koji od njega dolazi samo je briga i od njega ne čuješ ništa osim “ah”, kod njega ne vidiš ništa osim suza. Prenosi na tebe zarazu bola i kukanja, pogoditi te njegovo poimanje bola.

PRIJATELJ KOJI TE DAVI: Namršti se kad god te vidi, kad god ga sretneš, žali se na situaciju oko sebe, njegovim problemima nema kraja, njegovim duševnim i emotivnim problemima nema prestanka, budiš se sa njegovim plačem. Čitavu noć ti priča o detaljima svoje tuge, zatim se ušuti, pa počne sa novom pričom kojoj nema kraja.

PRIJATELJ KOJI TE VARA: S radoznalošću ti se približava, upija tvoju priču poput zmije, a otkriva tvoje tajne iza tvojih leđa, govori o tvojoj tuzi pred ljudima, tako da postaneš tema u razgovorima ljudi, te se svim sredstvima služi da to proširi među ljudima.

KOLIKO TI IMAŠ PRIJATELJA?

Prijatelja koji se saosjećaju sa tobom u tuzi i sreći?

Prijatelja koji ispoljavaju svoja osjećanja u tvojoj sreći?

Prijatelja koji s tobom djele slatki i gorki okus života?

Prijatelja koji ti iskreno pružaju ljubav i pažnju…?

KOLIKO PRIJATELJA IMAŠ?

Iskrenih prijatelja, prijatelja koji su ti poput brata, prijatelja koje krasi ljudskost, prijatelja koji su odani…?

KOLIKO PRIJATELJA IMAŠ?

U vremenu u kojem su rasprostranjene prevara i pronevjera, u vremenu u kojem je iskrenost i odanost rijetkost, u vremenu gdje je laž ocrnila sve pore života, u vremenu u kojem vladaju narcisoidnost i lični interesi?

U OVOM VREMENU…

Ako imaš imetka, imaš i prijatelja! Ako imaš položaj, imaš i prijatelja! Ako imaš ugled, imaš i prijatelja…

IZNENADA….

Nestane imetka, nestane i prijatelja, izgubiš ugled, gubiš i prijatelje, izgubiš stolicu, nestaju i prijatelji…

 U OVOM VREMENU…

Imam koristi od tebe, ti si mi onda prijatelj… Treba mi nešto od tebe, ti si mi brat… Treba mi nešto od tebe, ti si iskren i dobrodušan…

KADA PRESTANE INTERES…

Ko si ti?   Ne poznajem te? Ne sjećam te se? Ne vidim te?

Kada prestane korist, sa njom prestaje i govor…, sa njom prestaje i selam…, prestaje čak i osmijeh.

ZADNJE PITANJE TEBI: KOLIKO PRIJATELJA IMAŠ?

ZAKLJUČAK

Ako u ovom vremenu imaš jednog iskrenog, odanog i povjerljivog prijatelja, znaj da si bogat!

 

Share This Article