Otvori sanduk!

sanel
By sanel

Već trideset godina jedan je prosjak stalno sjedio pored puta. Jednog dana naiđe neki stranac, a prosjak ispruži svoju kapu govoreći: “Daj mi nešto sitniša!”

“Nemam šta da ti udijelim! A na čemu to sjediš? Jesi li provjerio šta ima unutra?”, upita ga stranac.

“Ne, a zašto da gledam kada unutra nema ništa?”, odvrati starac.

“Pa pogledaj unutra!”, reče stranac.

Prosjak se na trenutak zamisli o onome što mu je stranac rekao, pa otvori sanduk i zaprepasti se kad vidje da je pun zlata.

Na tebi je da pogledaš u seharu svoga bića jer ti posjeduješ veliko bogatstvo.

Ti si odabrano i počašćeno ljudsko biće, cjelovita osoba kao ličnost, svjesna svoga postojanja, koja se, za razliku od ostalih stvorenja, potvrđuje u svojoj jedinstvenosti.

Ne priliči ti da ruku pružaš ka drugome, zaboravljajući na vlastite riznice. Tvoj identitet i ličnost bit će narušeni prosjačenjem i moljakanjem.

“Ugodno će živjeti onaj ko spozna sebe”, rekao je Sufjan b. Ujejna, a to podrazumijeva skladno prilagođavanje prirodnim zakonitostima, uz izbjegavanje nereda i meteža.

“Samospoznaja čovjeka vodi ka spoznaji svoga Gospodara”, rekao je Jahja b. Muaz er-Razi, jer samospoznaja je put ka učvršćivanju imana: “…A i u vama samima – zar ne vidite?!” (Ez-Zarijat, 21)

Onaj ko ne spozna samog sebe, predat će se spletkama duše i njime će ovladati njeni nedostaci.

Samokontrola, zapažanje i svjesnost vode ka samospoznaji, kao što je u tom smislu rekao Sokrat: “Spoznaj samoga sebe!” Sjećam se jednog sedamdesetogodišnjaka koji je bio jedna od rijetkih osoba za koju se moglo reći da je zrela ili da posjeduje sposobnost samorazumijevanja.

Njegovo životno iskustvo nije se moglo smjestiti u jednu godinu ponovljenu sedamdeset puta, nego je to bilo stvarno i potpuno sedamdesetogodišnje iskustvo, tokom kojeg je svakodnevno istraživao svoju nutrinu, spoznavao svoje pozitivnosti i nedostatke, proučavao ljude, život i prirodu, otkrivajući dokle sežu granice realnog očekivanja.

Sve to izoštrilo je njegov vid i dovelo do toga da vidi stvari u njihovom stvarnom stanju.

Iz knjige: Stazama Egoizma

Autor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

Share This Article