“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

sanel
By sanel

Piše: mr. Elvedin Pezić

Uzvišeni Allah u plemenitom Kur’anu na više mjesta govori o Musau, alejhis-selam, i Benu Izraelćanima, njegovom narodu. U jednom od kazivanja navodi se da su Benu Izraelćani kazali Musau da su im dosadili plodovi koji su im stizali od Uzvišenog Allaha i da hoće da to zamijene ovosvjetskim plodovima: “O Musa, mi ne možemo više jednu te istu hranu jesti, zato zamoli, u naše ime, Gospodara svoga da nam podari od onoga što zemlja rađa: i povrća, i krastavica, i pšenice, i leće, i luka crvenoga!” Musa, alejhis-selam, iznenadio se da nekome mogu dosaditi plodovi koji dolaze od Allaha i da traži da jede ovosvjetske plodove, pa im je u čuđenju kazao: “Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!” (El-Bekara, 61)

Ove riječi Musaa, alejhis-selam, mogu da se uzmu kao jedna formula za svakoga onog ko se toliko čudno ponaša da dobre i vrijedne stvari mijenja nečim bezvrijednim.

Ako pogledamo u kakvom se stanju nalaze muslimani današnjice, vidjet ćemo da ih je Allah počastio najplemenitijom i najsavršenijom vjerom, ali oni to uopće ne vide, nego, bez imalo razmišljanja, čeznu i žude za onim što im dolazi od nevjernika, bez obzira što je i prosječno obrazovanom čovjeku nepojmljivo da neko savršeni islam mijenja nečim čija je manjkavost vidljiva svakoj normalnoj osobi.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Uzvišeni je Allah posljednjom Objavom počastio Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji je bio najmoralnija osoba na planeti, preporučivši svim ljudima da ga slijede kako bi na taj način postigli dobro na oba svijeta. Međutim, primjetno je da veliki broj muslimana ne zna skoro ništa o Poslaniku i u svome životu oponašaju sve i svakoga, osim Poslanika.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Uzvišeni je Allah muslimanima dozvolio toliko zdravih i korisnih vrsta hrane, a zabranio im je samo mali broj namirnica, međutim, oni u svome neznanju to mijenjaju za ono čija je štetnost svakome poznata: za alkohol, drogu, duhan i svinjetinu.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sačuvan je i pomno zabilježen u hadiskim zbirkama. Muslimanski su učenjaci uložili neopisiv napor kako bi ljudima vjerodostojno prenijeli časni sunnet, kako bi cijelom čovječanstvu, a posebno muslimanima, omogućili da kroče stazom najmoralnijeg i najodabranijeg čovjeka, međutim, većina muslimana ismijava se sa sunnetom i veoma se lahko povode za novotarijama, za koje im je sam Allahov Poslanik kazao da kod Allaha neće biti prihvaćene. Čovjek koji poziva na prakticiranje i slijeđenje sunneta u današnjem je vremenu čudan i odbačen, nerijetko kritiziran, a onaj ko poziva u slijeđenje novotarija, prihvaćen je i njemu se otvaraju vrata na svakom koraku.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Kur’an je jedina objava koju je Uzvišeni Allah obećao čuvati od iskrivljenja sve do Sudnjega dana, a za njeno učenje i podučavanje obećane su velike nagrade. Allahova je Objava izvor sreće na oba svijeta, izvor svakog prosperiteta, i opet vidimo muslimane kako za sve i svašta imaju vremena: za filmove, serije, utakmice, ali za Kur’an veoma malo ili nimalo.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Allah je u srca iskrenih vjernika usadio ljubav prema svetim mjestima, Meki i Medini, pa na tom putu oni žrtvuju sve i svašta, samo da makar jednom u životu posjete ova časna mjesta i zbog toga su cijeli život spremni da štede i da o tome sanjaju. S druge strane vidimo mnoge muslimane kako rasipaju svoj imetak odlazeći na more, na koride, obilazeći velika svjetska znamenja, a da uopće i ne pomišljaju o odlasku u sveta mjesta.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Islam nas poziva da njegujemo najplemenitije osobine, od kojih korist imamo i mi kao pojedinci, ali i cijelo društvo u kojem živimo. Međutim, većina muslimana zanemaruje ovaj poziv i odaje se nemoralu, laganju, licemjerstvu i drugim pogrdnim osobinama, koje im donose štetu još na dunjaluku, prije polaganja računa na ahiretu.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Islam žene poziva da vode računa o čednosti i moralnosti, što se prvenstveno manifestira nošenjem islamske odjeće, koja ženu štiti od pogleda nemoralnih smutljivaca, a na taj način i društvo je zaštićeno od nemorala. Ipak, nerijetko nalazimo žene koje se deklariraju kao muslimanke, ali njihov način odijevanja uopće ne nalikuje islamom propisanom odijevanju žena. Ne postupajući u skladu sa islamskim smjernicama u tom pogledu, žene prije svega nanose štetu i nepravdu sebi, a zatim i društvu u kojem žive.

“Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore?!”

Još je mnogo primjera iz kojih se jasno može uočiti da su muslimani u svome neznanju ostavili islam i njegove postulate, a prihvatili ono što im donosi štetu i na dunjaluku i na ahiretu.

Islam je savršena vjera, koja ljude poziva da njeguju moral i čednost, koja im osigurava prosperitet u svakom pogledu, i nezamislivo je da neko ostavi ono što vrijedi i čiju vrijednost ne treba dokazivati, a posegne za onim što šteti, što ne vrijedi i čije su negativne posljedice nesagledive i na dunjaluku i na ahiretu.

 

Share This Article