Koraci prema muslimanskom jedinstvu

sanel
By sanel

Piše: Theresa Corbin

Preveo: Nermin Spahić

Posmatranje mjeseca protiv astronomskih proračuna, različiti fikhski pristupi, mnogobrojni mezhebi, izobilje sekti. Mi muslimani izgleda kao da uživamo tražiti razloge za podjele.

Ali ako na trenutak ostavimo po strani sva razilaženja i sukobe, te obratimo pažnju na način kako islam tretira taj problem, možemo pronaći milion više razloga za rad na uklanjanju podjela. Ustvari, islam nam ne daje samo razlog za jedinstvo, već način i okvir kako da to postignemo.

Često sam razmišljala o pogubnosti ovih podjela i željela da mogu učiniti nešto po tom pitanju. Onda sam pomislila da je to problem veći od mene i sfere mojih uticaja. Bio je to defetistički stav jer problem nije veći od mene.

Svako od nas ima moć da gradi jedinstvo u svojoj zajednici. To nije samo pitanje naših predvodnika. Ako ne krenemo od temelja, odbacujući misao da je postizanje sloge nemoguće i veće od nas, svaka mjera u tom pravcu od strane predstavnika neće biti efikasna. Građenje jedinstva počinje na individualnom nivou.

Različitost nije kraj svijeta

Prva stvar koju trebamo imati u vidu je da će skoro svako koga upoznamo imati mišljenje drugačije od našeg. Svako pristupa islamu svojim razumijevanjem i iskustvima. To uglavnom mora rezultirati različitim stavovima. Da li to znači da ne možemo biti u dobrim odnosima sa muslimanom koji drugačije razmišlja? Da li različitost znači kraj saradnje? Naravno da ne.

Moramo upravljati našim različitostima bez arogancije i ružnog govora, uz otvoren um i namjeru spoznavanja istine, a ne pobjede u raspravi. Nabrojat ćemo neke vrijednosti koje moramo primjeniti u životu da bi prevazišli razlike i nesporazume. Jednom kad upoznamo ove principe, ne bi trebao biti problem implementirati ih u životu. Samo trebamo biti voljni potruditi se.

Principi i njihova primjena

Saradnja i solidarnost: Rad na zajedničkom cilju može mnogo doprinijeti zbližavanju ljudi. Možemo u našoj zajednici organizirati razne inicijative koje doprinose općem dobru. Ako se zaposlimo, zajednički rad za više ideale lakše će poraziti zlobu i nejedinstvo.

Održavanje dobrih odnosa: Nazivajte selam svim muslimanima koje sretnete, čak i ako ste ljuti na nekoga. Sjećanje na svađu će izblijediti, ali izbjegavanje nekoga samo će produbiti jaz i ukopati se u pamćenju. Selam je odličan lijek protiv toga.

Mudrost: Čak i znanje može biti zloupotrebljeno da povrijedi ili podijeli ljude. Poznavati pravi način primjene znanja je mudrost. Nužnost činjenja prave stvari u pravo vrijeme na pravom mjestu je nešto što musliman stalno treba imati na umu.

Pravednost: Ponekad moramo svjedočiti i protiv sebe ako smo pogriješili. Biti tvrdoglav i ne priznati grešku je stvar koja je razorila mnoge porodice, zajednice, pa čak i društva u cjelini. Biti pravedan i uvijek svjedočiti istinu mnogo doprinosi jedinstvu i miru.

Milost: Islam je milost čovječanstvu. Ako ne možemo pokazati milost jedni prema drugima, empatiju za tuđe osjećaje, onda nikada nećemo biti uspješni ni kao zajednica. Najlakši način za razvijanje milosti prema drugom muslimanu jeste stavljanje u njegovu poziciju. Razmislite kako bi vi željeli biti tretirani od drugih i djelujte u skladu s tim.

Strpljenje: Ako ste ikada zaglavili u saobraćajnoj gužvi, znate da je za izlazak na kraj s ljudima potrebno mnogo strpljenja. Ali, baš mnogo! Ponekad se nađemo u situaciji kada nam i ne preostaje ništa drugo, osim da budemo strpljivi. Zato se naoružajmo strpljenjem.

Tolerancija: U islamu postoje neke stvari koje su jasno precizirane. Namaz se, na primjer, obavlja pet puta dnevno u tačno određeno vrijeme. Ali takođe postoje mnoge stvari koje imaju veoma široke i slobodno definisane parametre. Ako se ne povodimo za istim parametrima kao drugi muslimani, ne bi smjeli postati netolerantni prema njima. Moramo shvatiti da je osuda drugog na osnovu standarda koje smo sami sebi postavili netolerantno, a često i arogantno djelo.

Ljubav: Ako volimo Allaha kako da ne volimo jedni druge? Voleći Allaha postaćemo bolji muslimani i bolje doprinositi zajednici. Postaćemo bolji ummet.

Dijalog: Za otvaranje srca da bi se razumjele perspektive, iskustva i mišljenja drugih potrebno je dugo vremena. Kada drugi primjete da pokušavate pronaći zajedničke tačke i pokrenuti dijalog najčešće će i oni isto postupiti.

Umjerenost: Ovaj princip je prevencija. Koračajte srednjim putem u islamu štagod bilo u pitanju. Budite dobro izbalansirana osoba koja ne ide u ekstremizam i koja ne gura druge tamo.

Kada bi se svako od nas naoružao ovim principima, izgradnja jedinstva u muslimanskim zajednicama bi krenula od temelja. Ne možemo samo čekati da naši lideri otpočnu ovaj proces, iako mnogi to već rade. Moramo preuzeti stvari u svoje ruke i sada je najbolje vrijeme za to. To nam poručuje i Kur’an ajetom da Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok on ne počne mijenjati sebe.

 

(islamwich.com)

Share This Article