Četiri česta problema – četiri kur’anska rješenja

sanel
By sanel

Priredio: Amir Durmić

Kur’an je neiscrpna riznica mudrosti, savjeta i uputa, ali i duhovne snage iz koje će se do Sudnjega dana napajati duše iskrenih vjernika. A kako bi i moglo biti drugačije kada znamo da je Kur’an govor Sveznajućeg i Mudrog Gospodara, a prednost Njegovog govora nad govorom ljudi jeste kao prednost Njega nad svim ostalim stvorenjima! Zato je predano učenje Allahove Knjige, uz maksimalno ulaganje truda u razumijevanju i shvatanju njenih pouka i poruka, siguran put ka prosvjetljenju duše i sreći ovoga i budućeg svijeta. Slijede četiri velika problema na koja se često žale vjernici i isto toliko kur’anskih smjernica za rješenje dotičnih problema, uz Allahovu pomoć:

Prvi problem: slijeđenje strasti

Ako se osjetiš slabim i nemoćnim pred navalom pohote i strasti, i osjetiš bojazan da će te savladati i da ćeš upasti u grijeh, pohrli ka namazu i u njemu potraži spas! Jesi li svjestan da je nemaran odnos prema namazu jedan od glavnih uzroka slijeđenja strasti i slijepog pokoravanja onome što diktiraju duša i nagoni, a ne razum i Objava? Razmisli o riječima Uzvišenog Allaha:

“A njih zli potomci smijeniše, koji namaz zanemariše i za požudama pođoše; oni će sigurno zlo proći.” (Merjem, 59)

Drugi problem: kruto i nemarno srce

Ako osjetiš da ti je srce postalo kruto, da su ti putevi koji vode ka plemenitosti i uzvišenom moralu postali tijesni i zbog svega toga osjećaš se nesretno i žalosno, preispitaj svoj odnos prema majci i znaj da se u iskrenom dobročinstvu prema njoj nalazi rješenje za sve navedene probleme. Prenoseći nam riječi Isaa, alejhis-selam, Uzvišeni je Allah rekao: “I učinit će me, gdje god budem, blagoslovljenim, i naredit će mi da, dok sam živ, molitvu obavljam i milostinju udjeljujem, i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.” (Merjem, 31–32)

Treći problem: siromaštvo i oskudica

Ako si siromašan i živiš u oskudici i neimaštini, preispitaj svoj odnos prema Kur’anu i znaj da je zanemarivanje Kur’ana, njegovog učenja i vladanja po njemu, jedan od razloga teškog i tegobnog života. Uzvišeni je Allah kazao: “A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti…” (Ta-ha, 124)

Četvrti problem: posrtanje na Putu istine

Ako osjetiš da tvoji koraci na Putu istine nisu dovoljno čvrsti, već se često kolebaš, posrćeš i padaš, razmisli malo koliko se trudiš da u životu praktično primijeniš savjete i upute koje slušaš na islamskim predavanjima, vazovima i hutbama? Rekao je Uzvišeni Allah: “A kada bi oni onako kako im se savjetuje postupali, bilo bi im bolje i (u vjeri) bi čvršći bili.” (En-Nisa, 68)

Gospodaru naš!

Omili nam slijeđenje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i podari nam odbojnost prema slijeđenju strasti…

Omekšaj naša srca i učini nas pokornim roditeljima našim…

Otkloni od nas siromaštvo i podari nam od dunjaluka onoliko koliko nas neće učiniti škrtim, oholim i obijesnim…

Učvrsti naše korake na Putu istine i nemoj nas, zbog grijeha naših, na stranputicu navesti i u zabludu odvesti…

Share This Article