Četiri odgojne i psihološke poruke namaza

sanel
By sanel

Piše: Ejmen Azlan

Preveo: Nedim Botić

Pet dnevnih namaza su temelji koji učvršćuju imansku snagu u vjerničkim srcima. Musliman je dužan da vodi računa o svojim namazima. Obaveza je voditi računa o njihovom redovnom i ustrajnom obavljanju, i udaljavati se od svega što utječe na njihovu vrijednost i ispravnost.

Razmišljao sam o vlastitom pomanjkanju skrušenosti u namazu. Primijetio sam da su mi posebno bitna četiri momenta od kojih uvelike zavisi prisutnost mog srca u namazu. To su:

1.     Početni tekbir

Trenutak kada po prvi put izgovaram ‘Allahu Ekber’ je posebno važan. Podižem svoje ruke, s dlanovima okrenutim ka naprijed. Tada sve drugo na ovom svijetu ostavljam iza sebe, i skupljam ruke jednu preko druge. Nastojim da ne mislim ni o čemu drugom, osim o riječima koje izgovaram i Uzvišenog Kojem se molim.

Jer Allah je Najveći.

Allah je veći od mojih briga.

Allah je veći i važniji od mog imetka i novčanih briga.

Allah je veći i važniji od moje porodice i prijatelja.

Dok stupam u namaz, napuštam okove ovog svijeta i ulazim u jedan novi svijet gdje smo samo ja i Allah. U okrilju namaza se osjeti istinska sreća. Baš onako kako ju je opisao Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kao radost oka.

2.     Učenje sure El-Fatiha

Ajet u kojem učim: „Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo!“ ocrtava svrhu mog života u svemu što činim, a istovremeno me uči da mi je potrebna Allahova pomoć. Potpuno sam zavistan od Njega, i samo od Njega.

Biti musliman nije uvijek lahko, ali se i tu krije mudrost. Život je težak. Život je ispunjen s borbom i problemima. To je priroda dunjaluka.

Ali islam nas pruža načine i sredstva pomoću kojih se možemo nositi s teškoćama, istrajati uprkos svemu i na kraju pobijediti. Biti sretni.

„Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo!“

Ovaj ajet je sažeo mnoge stvari o tome ko je musliman i kakav bi trebao biti. Jedan kratki ajet o kojem možemo napisati tomove i tomove knjiga. Samo kad bismo razmislili.

3. Sedžda

Postoji li skrušeniji trenutak od onoga u kojem položim svoje čelo na tlo?

Postoji li veći simbol ljubavi i odanosti od sedžde?

Mjesto na kojem sam najbliži svom Tvorcu.

Na najnižoj poziciji, moje srce je na najvišem stepenu.

U mojoj sedždi, tiho te dozivam: „O Allahu…“

4.     Tešehhud – sjedenje u namazu

U trenucima dok izgovaram riječi šehadeta na sjedenju, prisjećam se da su to iste riječi s kojima osoba ulazi u okrilje islama. To su i riječi koje svaki musliman ponavlja na svakom namazu, najmanje pet puta dnevno. To su riječi s kojima živim svaki dan.

Riječi šehadeta oživljavaju vjeru u našim srcima.

„Ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne Muhammeden Resulullah.“

Riječi vjere mi ukazuju na krajnji cilj života i put kojeg se trebam pridržavati kako bih uspješno stigao na cilj.

Pitate se, koji cilj?

Džennet

 

Share This Article