Trideset sedam savjeta kako bolje iskoristiti svoju mladost

sanel
By sanel

Preveo: Izet Šabić

Da li stalno sanjate da u godinama koje su pred vama zaradite svoj prvi milion, naučite Kur’an napamet ili oborite neki svjetski rekord? Možda idete nekoliko mjeseci unaprijed – objavljujete nešto, ženite / udajete se ili pokrećete neki privatni posao?

Šta god bio vaš veliki san, znate o čemu pričam, zar ne?

Realnost je da se to možda nikad i neće desiti, a ti snovi mogli bi ostati upravo to – snovi! I dok je uredu da sanjate, morate se trznuti i steći korisne navike koje će vas odvesti do vašeg cilja.

Tražite prilike sa svojim mladalačkim zanosom i energijom. A u mladosti postoji mnogo prilika, kao što nas je naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao: Iskoristite mladost prije starosti!

S obzirom na to da nove navike traže vremena i ustrajnosti, neka vam one budu prioritet kako biste iskoristili svoju mladost. Iskoristite mladost za stalno usavršavanje. Ne uzimajte svoju mladost zdravo za gotovo.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta…

1. Klonite se prigovaranja. Svijet nije savršen i ne možete uvijek imati ono što želite. Umjesto da razmišljate o lošim, koncentrišite se na dobre stvari i budite zahvalni na svakoj blagodati vaše mladosti. I ne zaboravite, život je ispit.
“Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti.” (El-Enbija, 35)

2. Riješite se neznanja. Neispravnim znanjem ne možete obožavati Allaha. Ako poznajete Allaha, onda Ga i možete obožavati kako to On zaslužuje. Samim time, traženje znanja o Allahu, Svemogućem i Veličanstvenom, vaša je obaveza. Neznanje nije izgovor.
“Znaj da nema boga osim Allaha!…” (Muhammed, 19)

3. Neka vam Kur’an bude dnevna rutina. Budite redovni u učenju određenog dijela Kur’ana svaki dan. Učite, osvrnite se na to i primijenite ono što proučite. Ne budite od onih koji zaborave proučiti ili osvrnuti se.
“Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputa je onima koji su el-muttekun (bogobojazni).” (El-Bekara, 2)

4. Oživite sunnet. Učite o poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem; imajte manire kao i on, poštujte ga, pokoravajte mu se i druge podučavajte o njemu. Volite njegovu porodicu i ashabe i udaljite se od svega što je on zabranio. Ne recite – to je samo sunnet. “Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’ – A Allah prašta i samilostan je.” (Ali Imran, 31)

5. Imajte dobro društvo. Budite s onima koji vas podsjećaju na Allaha i budući svijet. Budite u društvu onih koji izvlače najbolje iz vas i udaljite se od loših osoba – uključujući one kojima ništa ne valja i one koje se stalno žale.
“Tog Dana će oni koji su jedni drugima bili prijatelji postati neprijatelji, samo to neće biti oni koji su se Allaha bojali i grijeha klonili!” (Ez-Zuhruf, 67)

6. Fokusirajte se na pozitivno. Neka vaše namjere, misli i riječi budu pozitivne, a svoje stanje prepustite Allahu. To će vam smanjiti stres i držat će vas na Pravom putu ka vašim ciljevima.
“…jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.” (Ali Imran, 159)

7. Napravite pomak ka cilju svaki dan. Razdijelite svoje ciljeve na dijelove i svaki dan uradite jedan manji dio da se ne preopteretite. Ne marite za savršenstvom. Bitno je da održite kontinuitet.

8. Dajte sebi neku odgovornost. Neka vas prijatelj ili mentor / učitelj provjeravaju svako malo dok napredujete ka ostvarenju vašeg velikog cilja. I neka bude određenih posljedica za vaše zapostavljanje.

9. Dobro djelo popratite još jednim. Sjetite se Dana kada ćete knjigu vaših djela dobiti u desnu ili lijevu ruku, zavisno od vaših djela. Pa napravite tu prevagu makar sa najmanjim djelom. Ebu Zerr prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao:
“Ne potcjenjujte nijedno dobro djelo, pa makar da sretnete brata muslimana vedrog i nasmijanog lica.” (Muslim)

10. Nasmijte se. To je od sunneta, a to je također sadaka i čini da se osjećate i da izgledate dobro. Budite nasmijani dok još imate zube.

11. Slušajte. Trudite se da istinski saslušate druge prije nego što nešto kažete. Pažljivo slušanje je dar koji možete podijeliti sa drugima. Ono podstiče razumijevanje i saradnju.

12. Pozovite nekoga u islam. Može to biti komšija, radni ili školski kolega. Pričajte drugima o tevhidu – Allahovoj jednoći, i poruci Njegovog posljednjeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. “Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj…” (En-Nahl, 125)

13. Iskažite zahvalnost čak i za sitno djelo. Naučite da kažete “hvala” za svako sitno djelo ili uslugu koju vam neko učini. Budite darežljivi u zahvalnosti na svakom dobrom djelu.

14. Širite selam. Uvijek šaljite pozdrav mira ili odgovorite na još ljepši način ako vam neko prvi nazove selam.

15. Dijelite sadaku. Udijelite ono što niste odavno koristili. Najvjerovatnije vam neće ni trebati, nečiji život će se promijeniti, a vi ćete dobiti nagradu. Udijelite sadaku još danas, pa makar pola datule.

16. Oprostite. Ljudi će vas možda uvrijediti svojim riječima, djelima ili nedostatkom istih. Slično, možda ćete imati neku uspomenu koja će vam probadati srce kao da se to jučer desilo. Pa ipak, oprostite i nastavite dalje.
“…neka im oproste i ne zamjere! Zar vam ne bi bilo drago da i vama Allah oprosti?” (En-Nur, 22)

17. Udaljite svoje oči i uši od svakog zla. Vaše tijelo i vaša osjetila su dar od vašeg Stvoritelja. Koristite ih samo za dobro i ono u čemu je Njegovo zadovoljstvo. Sačuvajte svoj um i tijelo. “…I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.” (El-Isra, 36)

18. Volontirajte. Podijelite jedan neprocjenjivi dio sebe – bilo da je to neka vještina, znanje ili vrijeme. Budite od onih koji koriste drugima. I ne zaboravite da dijeljenje predstavlja pažnju i vođenje brige.

19. Nikad ne prestajte sa učenjem jer život nikad ne prestaje s poučavanjem.
“…Gospodaru moj, Ti znanje moje proširi!” (Ta-ha, 114)

20. Prihvatite greške i neuspjehe. One su sastavni dio ljudskog bića. Ne dozvolite da vas paraliziraju. Potrudite se da izvučete pouku iz njih.

21. Preispitajte se. Ogledalo ne laže, zar ne? Koristite savjest kao ogledalo i vodič za preispitivanje i dovođenje u red samoga sebe na način na koji to niko drugi ne bi mogao.

22. Ostanite budni nakon sabaha i radite nešto korisno – pišite, poslušajte predavanje, učite Kur’an ili čitajite knjigu tefsira. Iskoristite bereket jutra i započnite dan sa zdravim razumom.

23. Iskreno dovite za nekoga u njegovom / njenom odsustvu. Može to biti za prijatelja koji nema djece ili za kolegu koji traga za svrhom stvaranja ili za komšiju koje je u finansijskim problemima. Bit ćete nagrađeni blagoslovljenim odgovorom: “I tebi isto!”

24. Neka vam jezik bude vlažan od spominjanja Allaha. Posvetite se zikru, spominjanju Allaha svojim jezikom i prisustvom srca. Šejhul-islam Ibn Tejmijja, rahimehullah, rekao je: “Spominjanje Allaha je kao ribi voda. Šta će se desiti ribi ako je odvojite od vode?”

25. Održavajte kontakt. Nazovite, pošaljite e-mail ili SMS nekom iz porodice s kim se niste odavno čuli. Budite prijatni. Oživjet ćete blagoslovljenu vezu i ojačat ćete porodične veze.

26. Poštujte roditelje. Bez obzira na razliku u godinama, budite strpljivi sa svojim roditeljima. Odnosite se prema njima na najbolji način i iskažite im ljubav onako kako biste voljeli da vaša djeca to vama urade. Tražite od Allaha da ih uputi i da im dâ najbolje mjesto u Džennetu.

27. Izvršite proračun. Dobro sagledajte koliko zarađujete i trošite; da li je to podudarno? Možete li smanjiti svoj dug, uštedjeti više ili dati više u sadaku? Još danas sačinite plan i držite ga se.

28. Šutite. Povucite “ručnu” ako nemate ništa dobro da kažete. Recite NE ogovaranju i tračanju. Izbjegnite zamku prenošenja tuđih riječi.

29. Izvinite se kada pogriješite. Izvinjenje vas čini jačim, a ne slabijim.

30. Obratite pažnju na ishranu. Potrudite se da jedete ono što je zdravo i dozvoljeno. I ne prejedajte se. Vaše tijelo je emanet. Bit ćete pitani za njega. Iskoristite ishranu da poboljšate vaš ibadet.

31. Skinite se s interneta. Nemojte biti na internetu jedan dan ili makar većinu dana. Preispitajte sebe, popravite svoje nijete i razmislite o načinima da povećate svoj iman. Prestrašeni ste da ćete propustiti neke novosti? Ne brinite, uvijek će biti novijih novosti.

32. Klanjajte noćni namaz. Probudite se u zadnjem dijelu noći i klanjajte makar dva rekata. To vam daje priliku da vaše dove budu uslišane, a vaši grijesi oprošteni. Ne propustite to!
U hadisi kudsijju, Allah kaže: “Ima li ikoga da traži oprost, pa da mu oprostim? Ima li ikoga da nešto traži, pa da mu dam? Ima li ikoga da Me zove, pa da mu se odazovem?”

33. Tražite od Allaha. Često pitamo bliskog prijatelja ili člana porodice ako imamo neku potrebu, zaboravljajući da pitamo Onoga koji daje svim članovima naše porodice i prijateljima. Šta vam baš sad treba? Tražite to od Njega. “Gospodar je vaš rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!’” (El-Gafir, 60)

34. Primjenjujte ono što govorite. Je li vas ikada upitao petogodišnjak: “Zašto uvijek govoriš da ne vičem na mlađeg brata, a i ti to isto radiš?” Ako ne možete da se držite onoga što govorite, onda obratite pažnju šta zahtijevate ili očekujete od drugih. Budite uzor kojeg želite vidjeti.

35. Budite aktivni. Prošetajte ili uzmite konopac za preskakanje i pokrenite se. Nemojte čekati da odete u teretanu za potpuni program vježbanja. Aktivirajte se i održavajte svoje tijelo zdravim i u formi.

36. Uživajte u pristojnim šalama. Moguće da imate rođaka ili prijatelja koji ima čitavu kolekciju šala i uvijek izvuče neku novu kada ste zajedno ili na internetu. Nasmijte se! Sasvim je uredu da se nasmijete bez pretjerivanja.

37. Opustite se. Odvojite malo vremena za sebe i skroz se opustite. Nemojte raditi dvadeset četiri sata u sedmici rizikujući da vam ponestane i fizičke i psihičke energije. Zaslužujete malo odmora; vaše tijelo ima pravo kod vas.

Vaš potez:

Ova lista nipošto nije potpuna. Šta vi možete dodati iz vašeg životnog iskustva? Koji od gore spomenutih koraka biste preporučili drugima, i koje još jednostavne korake možete već danas poduzeti za korisniju mladost? Odvojite koji trenutak i dodajte ih na listu.

Izvor: http://muslimmatters.org/2014/08/15/37-simple-ways-to-make-your-youth-more-rewarding/

Share This Article