Šaljive anegdote iz života šejha Albanija

sanel
By sanel

Priredio: Amir Durmić

Sufija i pribadača

Jednom prilikom, šejh Albani, Allah mu se smilovao, zatekao se na sijelu gdje se nalazio i pripadnik jedne ekstremne sufijske frakcije. Ovaj sufija prisutnima reče: “Vi vrijeđate i omalovažavate sufije, a ja spadam u Allahovo posebno odabrano društvo! To vam mogu i dokazati, da znate! A vi, ako ste na Istini, kako to tvrdite, uradite onda ono što ću ja uraditi! Ja ću uzeti dugi nož i zarit ću ga s desne strane obraza, tako da će izaći na lijevoj strani a da pri tome ni kap krvi neće kanuti!”

Šejh Albani tada mu reče: “Mi ne želimo nož, već običnu malu iglicu (pribadaču). Dopusti mi da ti ja svojim rukama pribadačom probijem obraz.” Sufija poče negodovati i reče: ”Ne može tako! Meni daj pribadaču da ja s njom probodem obraz.”

“Stani malo! Zar maloprije nisi rekao da se ti ubrajaš u Allahovo posebno odabrano društvo?! Kakve veze ima čijom ćeš rukom biti proboden? Pa ti si kod Allaha na posebnom mjestu…”, reče mu šejh.

Sufija, i pored šejhovog insistiranja, nije na to pristao, već sijelo napusti ponižen i osramoćen.

 

Ne uhodi me!

Jedan od sinova šejha Albanija kazuje: “Moj otac je jednom spavao i pričao u snu. Prišao sam mu blizu kako bih pokušao razumjeti šta govori. Odjednom, on se trgnu iz sna, otvori oči i kroz smijeh reče: ‘Zar me uhodiš?!’”

 

Šejh i brza vožnja

Neki student vozio se sa šejhom Albanijem u autu kojim je šejh upravljao. Šejh je vozio brzo, a student mu reče: “Uspori malo, šejh! Šejh Ibn Baz smatra da onaj ko vozi preko ograničenja sam sebe baca u propast.” Na to mu šejh Albani reče: “To je fetva onoga ko nije okusio slast vožnje!”

“A smijem li te riječi prenijeti šejhu Ibn Bazu?”, upita ga student. “Slobodno mu prenesi šta sam rekao”, odgovori šejh.

Kada je ovaj student šejhu Ibn Bazu prenio Albanijeve riječi, on se nasmija i reče: “To je fetva onoga ko nije okusio plaćanje krvarine”, aludirajući na to da je onaj ko autom ubije ili povrijedi neku osobu dužan isplatiti krvarinu.

 

Šejh i sihirbaz

Rekoše šejhu Albaniju kako neki sihirbaz tvrdi da je u stanju dozvati duše umrlih i s njima ostvariti kontakt. Šejh ode u posjetu kod ovog smutljivca i reče mu: “Želim da mi dozoveš dušu jedne osobe.”

“A o kome se radi?”, upita ga sihirbaz.

“Dovedi mu dušu šejha Buharija”, reče mu šejh.

“A šta želiš od njega?”, iznenađeno će sihirbaz.

“Želim mu postaviti neka pitanja (iz oblasti hadisa)”, odgovori šejh.

“Danas više ne prizivam duše. Posjeti me u ponedjeljak”, reče sihirbaz.

Kada je šejh Albani u ponedjeljak otišao kod ovog sihirbaza, tamo ga nije zatekao. Zatvorio je svoju radnju i preselio se na drugo mjesto.

 

Izvori:

www.saaid.net

www.khassab.net

 

Share This Article