Znamo li da volimo?

sanel
By sanel

Preveo: Nedim Botić

Nenadmašni pjesnik ljubavi, Nizar Kabbani, je napisao: „Ljubav na Zemlji, nešto iz naše je mašte; da je nismo tamo pronašli, morali bismo je izumiti.“ Oni koji se istinski vole ne bi nikada poželjeli da se rastanu od svoje ljubavi, pa makar morali zbog nje da pretrpe razne boli i patnje.

Potrebno je da volimo život. Potrebno je da volimo ono što nađemo u životu, pa i ukoliko u njemu u prvi mah ne vidimo da ima išta što možemo voljeti. Potrebno je da budemo u stanju da sagledamo i dobru stranu životnih situacija u kojima se nađemo. Ovo se odnosi čak i na naše probleme, prepreke i iskušenja. Takve su brojne životne lekcije koje nas uče strpljenju i snazi i usmjeravaju našu pažnju ka Allahu. Takvi nas izazovi osposobljavaju da pronalazimo bolja rješenja.

Potrebno je da uživamo u dužnostima koje obavljamo: našim poslovima, našim studijama, pomaganju drugih, održavanju rodbinskih veza, izvršavanju obaveza i činjenju ibadeta. Naravno, možete nešto uraditi i samo zato jer je osjećate da je to vaš posao i da baš to morate obaviti. Tada će vaši rezultati često puta biti neinspirativni i bez sjaja. Ovo se potpuno razlikuje od situacije kada volite vaš posao. U tom slučaju, dajete sve od sebe i rezultati često budu zadivljujući.

Ljubav prema poslu koji izvršavate je dio Allahove ljubavi. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je rekao: „Zaista Allah voli kad neko od vas nešto radi da to uradi na najbolji način.“ (Hadis je sahih. Bilježe: Ebu Ja’la u Musnedu i šejh Albani ga je u djelu Es-Silsila es-Sahiha ocijenio vjerodostojnim)

Ljubav prema Allahu je osjećaj koji ispunjava naše živote s srećom, zadovoljstvom i smirenošću uma. Ona od naših namaza učini „radost za naše oči“, baš kao što je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: „O, Bilale, prouči ezan da se odmorimo namazom.“ Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je u namazu pronalazio odmor, zadovoljstvo i utjehu. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nije na namaz gledao kao na obavezu koju mora da čim prije obavi kako bi se posvetio drugim stvarima!

Ljubav prema životu, s svim njegovim patnjama, teškoćama, i čežnjama, je nešto duboko, JER ŽIVOT JE ALLAHOV POKLON NAMA.

Trebali bismo voljeti što što nas je Allah učinio ljudskim bićima, stvorenjem koje je On počastio i odlikovao nad brojnim drugim stvorenjima. Kao ljudska bića, mi smo srodnici poslanika, vjerovjesnika i pravednih. Trebali bismo voljeti i duše koje je Allah dao da se nalaze u našim tijelima, koje nas čine živima i daju nas snagu da se nadamo i stremimo ka visokim ciljevima.

Trebali bismo voljeti što smo potomci Adema i Havve, čije je prvo prebivalište bio Džennet, i koji su nakon kušanja ploda drveta, spušteni na Zemlju kako bi je naselili i okoristili se s onim što im je Allah stavio na raspolaganje. Kao rezultat toga, njihovi su potomci formirali velike nacije i civilizacije, došli do velikih naučnih otkrića i sakupili znanje o mnogim stvarima.

Nemojte oklijevati da djelujete i radite samo zato jer se bojite činjenja greške ili razočarenja. To je sve prirodni i  sastavni dio života. Naučite se da prihvatite ono što je dobro, i naučite se da volite stvari premda nisu savršene. Zauzvrat, i vas će drugi voljeti. Volite vašu suprugu/a, vaš boravište, vašu porodicu, vaše prijatelje, i dobre odnose koje imate s drugim ljudima.

Ako želite da živite životom pun entuzijazma, morate se naučiti da zavolite one stvari u koje ste već uključeni. Započnite novi posao, počnite učiti novi jezik, postanite dio nečega novog. Naučite se da izazove dočekate s samopouzdanjem i vještinom. Ukoliko vam se nešto ne dopada i čini vam se kao teret, nećete biti produktivni bez obzira na vaše kvalifikacije i sposobnosti.

Zapitajte sami sebe: „Koje su to neke nove vještine koje mogu naučiti vezano za moj posao ili oblast interesovanja?“ Budite fleksibilni, sposobni da se prilagodite promjenjivim okolnostima.

Budite uvjereni u svoj uspjeh i zadržite pozitivan stav i pogled na život. Budite sigurni da postoje stotine načina da realizujete postavljeni cilj, i nemojte sami sebe zaključati unutar uske predstave o tome kako bi neke stvari trebalo uraditi.

Identifikujte faktore i stvari koje spriječavaju vaš uspjeh, pokušajte ih staviti pod kontrolu, i ukoliko možete, promijenite ih u pozitivne faktore. Frustracije i smetnje su nezaobilazni pratioci svakog poduhvata, bez obzira na vašu strategiju. Nemojte potcjenjivati ono što imate na raspolaganju. To je možda i ono najbolje što možete imati. Ponekad potcjenjujemo ono što imamo samo iz razloga jer je to nešto imamo (uzimajući ga zdravo za gotovo)!

Ljubav je lekcija koju možete naučiti. Nemojte škrtariti s ljubavlju. Trenirajte vaše srčane mišiće da prošire vidike vaše ljubavi na druge ljude i da im želite sve najbolje, naučite da volite vaš grad, vaš posao, i okolnosti koje vam je Uzvišeni odredio. Ukoliko volite te stvari, bit ćete iskreni u ophođenju prema njima i napredovat ćete u životu.

Autor: dr. Selman El-Aude

Izvor: www.islamtoday.com

 

 

Share This Article