Egipćanke zatvorene nakon mirnih protesta

sanel
By sanel

Grupa žena osuđena je na jedanaestogodišnje kazne zatvora zbog mirnog protesta u Aleksandriji, dok je privremeni premijer Egipta snažno podržao zakon koji dodatno ograničava demonstracije.

Žene, koje podržavaju svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, osuđene su na 11-godišnje zatvorske kazne u srijedu zbog formiranja ljudskog lanca i dijeljenja letaka ranije ovog mjeseca.

Sedam maloljetnica, članica ove grupe, zatvoreno je u kazneno popravnim domovima dok ne postanu punoljetne. Najmlađa djevojka u grupi ima 15 godina.

Novi zakon

Šestorica muškaraca, koje su tužioci opisali kao vođe Muslimanske braće, osuđeni su na 15-godišnje zatvorske kazne po optužnici da su članovi “terorističke organizacije”.

Privremeni premijer Egipta Hazem el-Beblawi u srijedu je branio novi zakon prema kojem građani moraju tražiti dozvole prije javnih okupljanja. Kazao je da je ovo “potreban korak”.

“Kabinet potvrđuje da će potpuno primjenjivati zakon kako bi iskazao podršku policiji koja se suočava s terorizmom. Zakon može biti izmijenjen, ali pravim kanalima.”

U međuvremenu, demonstranti koji se protive Mursiju i privremenoj Vladi koju podržava vojska, okupili su se u centru Kaira kako bi se suprotstavili zakonu.

Neočekivano, Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je odobrilo demonstracije, iako organizatori nisu tražili odobrenje.

I Tamarod protiv Beblawija

Ministarstvo je saopštilo da je otac Salaha Ahmeda Mohameda, poznatog kao Jika, prvog demonstranta koji je ubijen dok je Mursi bio na vlasti, podnio zahtjev za javno okupljanje.

Beblawijeva Vlada je sve nepopularnija zbog novog zakona. Čak i neki simpatizeri misle da je Beblawi otišao predaleko u ograničavanju sloboda.

Vođe Tamaroda, kampanje koja je organizovala demonstracije uoči svrgavanja Mursija, ocjenjuju zakon prestrogim, a nekoliko njih je uhapšeno kada su se u utorak usprotivili zakonu u južnom gradu Aswanu.

“Već je jedna stranka, Muslimanska braća, bila protiv njih”, rekao je Magdi Hussein iz Tamardoa koji je bio na demonstracijama u utorak. “Ne znam zašto su usvojili ovaj zakon. Još jedna grupa će se okrenuti protiv njih”.

(AJ Balkans)

Share This Article