Klanje kurbana je ibadet

sanel
By sanel

Preveo: Abdurrahman Kuduzović

Svemogući je Allah rekao: “Reci: ‘Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, Koji nema saučesnika; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman.’” (El-En‘am, 162-163)

“…zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji…” (El-Kevser, 2)

“Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime…” (El-Maida, 3)

“Reci: ‘Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma šta drugo osim strvi, ili krvi koja istječe, ili svinjskog mesa – to je doista pogano – ili što je kao grijeh zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime.’” (El-En‘am, 145)

Amir b. Vasila pripovijeda: “Bio sam kod Alije b. Ebu Taliba, kada mu je došao neki čovjek i upitao ga: ‘Reci mi šta ti je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, u tajnosti rekao?’ Alija se naljutio[1] i rekao mu: ‘Ništa mi Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, nije u tajnosti rekao, osim što me upozorio na četiri stvari.’ ‘O vladaru pravovjernih, koje su to stvari?’, upita čovjek, a on reče: ‘Upozorio me na sljedeće: ‘Allah je prokleo onoga ko prokune svoga oca, Allah je prokleo onoga ko prinese žrtvu nekome mimo Allaha, Allah je prokleo onoga ko pruži utočište novotaru i Allah je prokleo onoga ko izmijeni među.’’”[2]

Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenio je sljedeći hadis: “Proklet je onaj ko opsuje svoga oca, proklet je onaj ko opsuje svoju majku, proklet je onaj ko prinese žrtvu nekome drugom mimo Allaha, proklet je onaj ko izmijeni među, proklet je onaj ko slijepcu ukaže na pogrešan put, proklet je onaj ko spolno opći sa životinjom i proklet je onaj ko se bavi pederastijom.”[3]

Propisi u vezi s poglavljem

Prvo, prinošenje žrtve nekome drugom mimo Allaha, dželle šanuhu, u suprotnosti je s tevhidom i anulira ga.

Drugo, zabranjeno je prinijeti žrtvu bilo kome i bilo čemu mimo Uzvišenog Allaha: kipu, krstu, vjerovjesniku, evliji, kući itd.

Treće, meso životinje koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, zabranjeno je konzumirati, bez obzira da li ju je zaklao musliman ili kršćan ili židov.

 

Nastaviti će se inšallah

Knjiga: Enciklopedija zabrana u islamu 1.

Autor: Selim el-Hilali

Prevodilac: Abdurrahman Kuduzović

Narudžba na broj: 061/700-370, Edin.



[1] Ovo je dokaz više protiv tvrdnje šiija-imamija, koji kažu da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, tajno oporučio neke stvari Aliji, radijallahu anhu, i Ehlu-bejtu, ali ne i drugim muslimanima.

[2] Muslim (1978).

[3] Hadis je autentičan. Zabilježio ga je imam Ahmed, 1/217, 309 i 317, i ovo je njegova verzija. Također ga je zabilježio Ebu Ja‘la (2539), a od njega Ibn Hibban (4417), Et-Taberani (11546), El-Hakim, 4/356, i El-Bejheki, 8/231, preko više puteva, a jedan od njih jeste sljedeći: Amr b. Ebu Omer – Ikrima – Ibn Abbas.

Share This Article