Poučna priča o suzi šejha Ibn Baza, rahimehullah

sanel
By sanel

Priredio: Nedim Botić

Jedna od Allahovih blagodati s kojima me je počastio dok sam bio mladić jeste odrastanje u gradu Rijadu, baš u vrijeme kad su tamo boravili najveći islamski učenjaci. Kakav je samo poseban doživljaj bilo biti u prisustvu šejha Ibn Baza, rahimehullah… Upravo iz tih dana nosim prekrasne uspomene, iz kojih i danas izvlačim pouke… Običaj šejha Ibn Baza, rahimehullah, je bio da NIKAD nije dopuštao da prođe niti sekunda vremena, a da se nije iz nje izvukla neka korist, pa makar se radilo i o jelu. Uobičajeno je bilo da se on obrati studentima s molbom: „Ko će nam reći nešto korisno?“ Nakon toga bi svaki student morao da spomene neki koristan savjet ili predaju, i to bez obzira na veličinu halke. Ovo je divna praksa koju i dan-danas nastojim praktikovati s svojim učenicima, a naučio sam je od šejha Ibn Baza, rahimehullah.

 

Naravno, dok bi jedan student govorio, drugi bi razmišljali i pokušavali da se sjete nečega posebnog što će reći kad dođe njihov red –  lijepu izreku učenjaka, tefsir ajeta, nepoznati podatak ili pak neki dragulj iz riznica islamskih nauka. Ono što je jedan student rekao ostalo je u mom sjećanju do današnjeg dana i naučilo me vrijednu životnu lekciju.

 

Došao je red na šejha Muhammeda El-Ferradža, i on je samo podigao pogled s zemlje i počeo da uči Kur’an. Učio je ajet za ajetom iz sure Ali Imran, dok su svi prisutni slušali. Kada je završio, pogledah šejha Ibn Baza i vidjeh da su mu oči ispunjene suzama. Reče: „Džezakellahu hajren.“ Te noći niko nije spomenuo ništa bolje od onoga što je šejh El-Ferradž proučio.

 

Pouka: Neka vaš pomagač pri opominjanju drugih i sebe bude Kur’an. Na srca ljudi ništa nema veći utjecaj od riječi Onoga Koji ih je stvorio. Upamtite da je razlika između govora nekog stvorenja i Allahovo Govora kao što je razlika između stvorenja i Stvoritelja.

 

Autor: Velid Basiuni

Share This Article