U njega se ludo zagledala (6 dio) – Ja sam te izabrao

sanel
By sanel

Preveo: Abdulvaris Ribo

Moj je prijatelj toliko osjećajan da srce skoro da mu puca od naklonjenosti i ljubavi, međutim, on nije u mogućnosti da izrazi svoja osjećanja nijednoj osobi koju voli. Mnogo puta je pokušavao da se savlada i u tome je napredovao, ali vrlo malo. Dobio je prvu kćerku, prvorođenče u braku, i neopisivo je zavolio, ali nije mogao da prema njoj iskaže svoja osjećanja. U takvom stanju i odnosima, napunila je četiri godine. Nekada mu je bila neposlušna, a nekada ga ignorirala, sve dok nije prešla sve mjere. Tada ju je uhvatio rukama i pred svojom suprugom je upitao: “Što si takva? Ti si moje srce, moja duša, moj život, moj životni vijek. Mnogo te volim, zašto se tako odnosiš prema meni?!” Svi su umukli, i žena i kćerka. Svi su bili zabezeknuti ovim izrazima koje do sada nikome nije kazao. Svi su zašutjeli. Nakon toga, kćerka se u potpunosti, od glave do pete, promijenila u odnosu prema svom osjećajnom ocu. Riječi ljubavi ruše brda nestvarnih barijera koje je druga strana u sebi podigla, iz razloga koji se kriju u njenoj nutrini, i navode je da prema drugima iskazuje svoja stvarna osjećanja koja je u sebi držala i prikrivala. Riječi ljubavi i naklonosti upućene supruzi, ispunit će je marljivošću i elanom za ostvarenje svega onoga što kruži u mislima njenog muža. Učinit će je spremnom da, radi njegovog zadovoljstva, žrtvuje najvrednije i najskupocjenije što ima.

Kada je Musa, alejhis-selam, izašao iz grada Medjena i zaputio se ka Egiptu i prošao noću pored Sinaja, izgubio se. U daljini je vidio vatru i prema njoj se zaputio sam, u vrijeme kada su ljudska srca uznemirena. Tada ga je zovnuo Uzvišeni Allah: “Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato, obuću svoju, ti si, doista u blagoslovljenoj dolini Tuva. Ja sam te odabrao, zato slušaj ono što ti se objavljuje.” (Taha, 12-13.) Riječi: “Ja sam te odabrao”, osvojile su Musaovo, alejhis-selam, srce. Zatim mu je Uzvišeni Allah rekao: “‘…zato slušaj ono što ti se objavljuje.” Musa, alejhis-selam, slušao je srcem punim čežnje, da bi ga nakon toga od Uzvišenog Allaha obasule riječi naklonosti i ljubavi: “Ja sam učinio da te svako voli i da rasteš pod okom Mojim”, tj. da se odgajaš uz Moju zaštitu, pažnju i ljubav i pod okom Mojim. Zatim Uzvišeni kaže: “I ja sam te za Sebe izabrao”, ti si samo Moj. Iz ljubavi i naklonosti prema tebi učinio sam da odrasteš na jedan neuobičajen način. Nakon ovih Božanskih riječi koje su obuzele njegovo srce i um, Musa, alejhis-selam, bio je spreman za poslaničku misiju. Uzvišeni je zatim rekao: “Idite ti i tvoj brat sa dokazima Mojim, i neka sam vam Ja uvijek na pameti, idite faraonu, on se, doista, osilio.” (Taha, 41-42.) Musa se žustro zaputio faraonu, od kojeg je strahovalo i malo i veliko, ne noseći nikakvo oružje, osim ljubavi i privrženosti  Uzvišenom Allahu.

Oko i srce – ako ove dvije riječi izgovori voljeni, odagnat će sve brige i tuge koje su se okomile na drugu osobu i okružile je sa svih strana. Kada se najčasniji i najugledniji među Kurejševićima, velikan svih svjetova, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio plemenu Kurejš i pozvao ih Allahu Uzvišenom, oni su ga u laž utjerivali, vrijeđali i optužili ga da je lažac, sihirbaz i luđak, da bi ga na kraju bojkotovali. Od silne brige znao je bez osjećaja prepješačiti velike razdaljine. Tako je došao i do Taifa gdje su ga žestoko napali i odbili, zasuli kamenjem i raskrvavili njegova časna stopala. Zatim mu se obratio Uzvišeni Allah, da ga utješi i raspoloži: “A ti strpljivo čekaj presudu Gospodara svoga, Mi tebe i vidimo i štitimo…” (Et-Tur, 48). Ponovit ću ove riječi: “…Mi tebe i vidimo i štitimo”. Ove riječi su odagnale sve boli i tuge, a naročito kada su popraćene obraćanjem njegovom milostivom srcu koje je izvor ljubavi: “Donosi ga povjerljivi Džibril, na srce tvoje” (Eš-Šuara, 194), i: “…da bismo njime srce tvoje učvrstili” (El-Furkan, 32).

Kada muž nešto traži od žene, ili joj u srdžbi kaže: “Ne radi tako, nego ovako!”, zar nije bolje da mu odgovori riječima: “Samo reci, oko moje, samo tebe gledam.” Kada razgovaraš s drugom stranom, nemoj nikada zaboraviti koristiti riječ “srce”.

Jedan mladić kazuje: “Dok sam jedne prilike bio na nekom sijelu, uđe nam mladić, jedan od stalnih posjetilaca ovoga sijela. Odmah mi je srcu postao drag i mnogo sam ga zavolio.

Sa momcima je uvijek bio nasmijan i dobroćudan, a mogla se vidjeti živost kako kola kroz njegove žile. Upoznao sam se sa njim i kada smo izašli, otkrio sam mu sve što osjećam prema njemu. Nije prošlo mnogo vremena a ja sam mu postao najdraža osoba, čak neću pretjerati ako kažem da sam postao njegov najbolji prijatelj.” Zbog toga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nastojao da u širenju bliskosti koristi ovaj način i metod. Enes je rekao: “Sjedio sam kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kad prođe neki čovjek. Neko od prisutnih reče: ‘Allahov Poslaniče, ja zaista volim ovoga čovjeka.’ ‘A jesi li mu to kazao?’, upita ga Poslanik. ‘Nisam’, odgovori ovaj. A Poslanik mu reče: ‘Ustani i obavijesti ga o tome.’” (Ahmed)[1]

Izražavanje osjećanja jednog supružnika prema drugom, omogućit će vam da upravljate njegovim srcem preko emocija, a on neće moći da vam se drage volje ne odazove.

Davno sam upoznao jednog mladića koji svojim riječima osvaja srca i na najljepši način pozdravlja i dočekuje svoje prijatelje. Kad izdaleka vidi svoga prijatelja, čuješ ga kako, sa osmijehom na licu, govori: “Bujrum, bujrum!”, da bi zatim nastavio da mu se obraća lijepim riječima. Upoznao sam i njegovu majku i uvjerio se da se radi o osobi koja prednjači u slatkorječivosti. Poželio sam da sam dio ove sretne porodice koju je Allah blagoslovio i zbližio njihova srca. Bez obzira što su se sinovi poženili, insistirali su da svi stanuju u jednoj kući. Napravili su veliku kuću, koja je, hvala Allahu, prostrana svima, ali to su uspjeli postići nakon što su u svojim srcima laskavim riječima sagradili dvorce ljubavi.

Ovo su samo neki plodovi riječi ljubavi i prijateljstva koje nam je preporučio Uzvišeni Allah: “Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi, jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima.” (El-Isra, 53.) Uzvišeni je rekao: “…samo lijepe riječi”, tj. kada se drugima obraćaš, izaberi najljepše riječi i izraze.

Pitamo se: Da li svaki od supružnika, pri izražavanju ljubavi i osjećanja, odabire najljepše izraze?

 

Nastavit će se, inšallah…

 

Naslov originala: Kad šegafeha hubben (قد شغفها حبا)

Serijal: U okrilju bračne ljubavi

Knjiga br. 2

U njega se ludo zagledala

Autor: Adnan Abdul-Kadir

Preveo: Abdulvaris Ribo

Redaktura prijevoda:mr. Ahmed Purdić, hfz. Fahrudin Haseljić

 



[1] Ahmed, Musned, 12022, 12105, 12180, 13123.

Share This Article