EU: Tromjesečni režim sankcija Siriji

sanel
By sanel

Evropska unija (EU) je u četvrtak ponovo uvela tromjesečni režim sankcija Siriji i odobrila tehničku pomoć opoziciji kako bi se osigurala zaštita civila, doznaje se iz evropskih izvora.

EU je ozvaničio odluku koju su 18. februara donijeli ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica o produžetku sankcija do 1. juna.

EU je “izmijenio embargo na oružje kako bi omogućio, na pravnom planu, dopremanje opreme koja nije smrtonosna i tehničku pomoć za zašitu civila”, preciziralo je u saopćenju Evropsko vijeće.

Tako će biti moguće, naprimjer, pripadnicima opozicje poslati oklopna vozila.

Bit će moguća i obuka za rukovanje vojnom opremom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Moguća revizija

Ova promjena stava 27 članica EU-a proizlazi iz kompromisa između zemalja, izuzev Velike Britanije, koje su tražile ublažavanje embarga na oružje radi pobunjenika, i ostalih zemalja koje bi da spriječe veću militarizaciju sukoba.

Odluka, usvojena dan prije isteka ranije uvedenih sankcija, rezultat je višesedmičnih pregovora između članica EU-a koje su poddržavale ublažavanje embarga na oružje i onih koje su strahovale da bi više naoružanja razbuktalo nasilje na tom području.

Osim ovog embarga, paket sankcija koje je EU donio prije dvije godine odnosi se na ličnosti i preduzeća režima Bashara al-Assada, a podrazumijeva i seriju trgovinskih i finansijskih sankcija.

EU će “nastaviti analizirati  i, ako bude trebalo, napraviti reviziju režima sankcija EU-a ako dođe do promjena” u Siriji, preczira se u saopćenju.

(AJB)

Share This Article