Za par sedmica milion sirijskih izbjeglica

sanel
By sanel

Sirijska humanitarna kriza izmiče kontroli i pogoršava se svakim danom, jer broj izbjeglica raste, a fondovi za pomoć ugroženima se tek trebaju napuniti.

Najgori scenario koji su dali Ujedinjeni narodi (UN), a to je više od milion izbjeglica koje su iz zemlje pobjegle od juna, mogao bi biti dostignut u roku od nekoliko sedmica, saopćila je britanska dobrotvorna organizacija Oxfam.

Iz Sirije dnevno izađe oko 5.000 izbjeglica u susjedne zemlje, među njima u Jordan, Liban i Tursku, što je porast od 36 posto u odnosu na decembar prošle godine, navedeno je u saopćenju Francisa Laccassea iz Oxfama, koje prenosi AP.

On je upozorio da veliki broj izbjeglica predstavlja teško breme po te zemlje, uz rizik da se ugrozi stabilnost regiona, i dodao da je humanitarna kriza svakim danom sve gora.

Prema njegovim riječima, prikupljeno je samo 20 posto od 1,5 miliona dolara koliko su najavile SAD, druge zapadne zemlje i zemlje Zaljeva na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu prošlog mjeseca.

Novac hitno neophodan

Laccasse kaže da je novac hitno neophodan da bi humanitarne organizacije mogle nastavljati isporučivati osnovne stvari kao što su hrana, voda i sklonište za sve veću izbjegličku populaciju.

Ovog mjeseca Jordan je zabilježio rekordan broj izbjeglica s više od 50.000 pridošlih iz Sirije, gdje su borbe intenzivirane na jugu zemlje.

U Jordanu se trenutno nalazi 418.529 izbjeglica iz Sirije, a u Libanu 317.229.

UN smatra da bi ovaj broj do kraja marta mogao dostići pola miliona izbjeglica.

Svjetska organizacija je saopćila da u zemljama regiona nalazi oko 925.000 raseljenih Sirijaca.

(AJ Balkans)

Share This Article