Lavrov pozvao na dijalog sirijskog režima i opozicije

sanel
By sanel

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u utorak sirijsku opoziciju da započne pregovore s režimom predsjednika Bašara el-Asada, nakon što se susreo s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

“Računamo na opoziciju koja će se u Rimu sastati s predstavnicima zapadnih zemalja i jednim brojem zemalja iz regije, kako bi se izjasnila za dijalog jer je o tome davala kontradiktorne izjave i kako bi navela imena svojih pregovarača”, izjavio je Lavrov u Berlinu, prenijela je ruska agencija Interfax.

Lavrov je kazao da su se on i Kerry dogovorili u Berlinu da učine sve što mogu kako bi pomogli da počnu pregovori između Sirijaca.

“Najvažnije je da smo potvrdili zajedničko shvatanje kako je nastavak nasilja nedopustiv i da smo odlučni učiniti sve što zavisi od Rusije i SAD-a”, kazao je Lavrov, prenijele su ruske novinske agencije.

“Naravno, ne zavisi sve od nas, ali ćemo mi učiniti sve što zavisi od nas da stvorimo uvjete koji će olakšati započinjanje dijaloga između vlade i opozicje” u Siriji, kazao je ministar.

(Fena)

Share This Article