Novi uspjesi sirijskih oslobodilaca: Oborili još jedan helikopter, zauzeli grad

sanel
By sanel

Minber.ba -Sirijski pobunjenici su srušili helikopter blizu jedne vojne baze u sjevernoj provinciji Alepp u ponedjeljak, dok su vojni avioni bombardovali gradove širom zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. “Viđen je helikopter kako pada s neba dok je u plamenu, nakon što je pogođen blizu vojne zračne baze Minningh,” koju pobunjenici mjesecima pokušavaju zauzeti, navela je ta grupa.

Na zapadu te provincije pobunjenici su nastavili s napadima na jednu policijsku akademiju, pri čemu su zauzeli jednu zgradu u kojoj su bili smješteni vojnici, a ratni avioni ih pokušavaju protjerati nazad, naveo je Opservatorij.

Najmanje 46 boraca – 16 pobunjenika, među njima i komandant bataljona, te 30 vojnika – je poginulo tokom protekla 24 sata u borbama za akademiju koja se nalazi blizu grada Khan Assal, navodi se dalje.

U međuvremenu, vojni aviona sirijskog režima bombarduju Damask, zatim gradove u provincijima Idlib i Deraa, a u tim napadima je poginuo veliki broj civila.

U pretežno kurdskoj pokrajini Hasake su opoziciona grupa Front Al-Nusra i drugi pobunjenici zauzeli Tal Hamis nakon nekoliko dana žestokih borbi i režimskog granatiranja usljed kojeg je većina stanovnika tog grada izbjegla, naveo je Opservatorij.

Preveo i pripremio: Edin Draganović

(Minber.ba/Al-Jazeera)

Share This Article