Produžen mandat Brahimiju u Siriji

sanel
By sanel

Ujedinjeni narodi i Arapska liga produžile su misiju svom zajedničkom izaslaniku u Siriji Lakhdaru Brahimiju do kraja godine.

Portparol UN-a Martin Nesirsky, saopćio je da je Brahimijev mandat, koji je trebalo da istekne u petak, produžen do kraja 2013. godine.

Dosadašnji napori međunarodne zajednice da okončaju rat u Siriji – u kojem je prema podacima UN poginulo najmanje 70.000 ljudi – propali su, prenio je AP.

Brahimi je prije nekoliko dana iznio prijedlog sirijske opozicije da pregovara sa vlastima i pokuša pronaći mirno rješenje sukoba.

Sirijske vlasti optužuju Brahimija za “bezočnu pristrasnost”, pošto je ovaj alžirski diplomata zatražio sprovođenje stvarnih promjena u Siriji i rekao da predsjednik Bashar al-Assad ne sluša glas svog naroda.

Optužbe za eksploziju

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je naoružane grupe povezane s Al-Kaidom da stoje iza velike eksplozije u kojoj je u četvrtak ubijeno najmanje 70 osoba, saopćili su opozicioni aktivisti.

Saopćenje ministarstva nalazi se u pismu upućenom UN-u i u njemu se navodi da grupe povezane s Al-Kaidom primaju podršku regionalnih i stranih zemlja, pozivajući istovremeno UN da i same snose svoj dio odgovornosti za borbu protiv terorizma, prenosi Xinhua.

Bombaš samoubica je u četvrtak aktivirao svoj eksplozivima nakrcani automobil u srcu Damaska u blizini sjedišta vladajuće Baath partije, ubivši više od 53 osobe, javili su sirijski državni mediji.

Hague apelira

Šef britanske diplomatije William Hague pozvao je Assadovu vladu da prihvati ponudu i uslove koalicione opozicije i njenog lidera Mouaza al-Khatiba, koji se tiču mirovnih pregovora s ciljem okončanja rata u Siriji.

Opoziciono sirijsko nacionalno vijeće je prethodnog dana da je spremno pregovarati o postizanju mirovnog dogovora kojim bi se zaustavio rat u Siriji, navodeći da predsjednik Bashar el-Assad ne može biti dio nijednog rješenja.

“Khatibov prijedlog o pregovorima je veoma važan, naročito zbog toga što podrazumijeva ozbiljne pregovore s Assadovim režimom. Politički dogovor o tranziciji je jedini način da se prekine užasan i neprihvatljiv gubitak života”, rekao je Hague poslije sastanka s predsjednikom Libana Michelom Sleimanom u Beirutu.

Hague je, također, poručio sirijskom predsjedniku Assadu da treba da ode sa vlasti, prenio je AFP.

“Vrijeme je da se ide. Narod Sirije je već dovoljno propatio. Takvo razaranje, gubitak života, prijetnja za stabilnost cijele regije ne mogu se tolerirati samo zato što jedan čovjek želi ostati na vlasti”, kazao je Hague.

Hague je, također, najavio da će Velika Britanija izdvojiti još 12,9 miliona eura paketa pomoći za sirijske izbjeglice u Libanu, čime će donacija dostići oko 30 miliona dolara, podsjeća Tanjug.

Od najmanje 800.000 Sirijaca koji su izbjegli u susjedne zemlje, najviše ih je završilo u Libanu – oko 300.000.

(AJ Balkans)

Share This Article