Bitka za Damask

sanel
By sanel

Već sedmicama Assad povlači svoje snage bliže Damasku na štetu svojih vojnih akcija daleko od glavnog grada. Sve to kombinirano sa strateški lociranim alevitskim naseljima i velikim režimskim bazama učinilo je da Damask postane ‘čvrst orah’ za opozicionare.

Kapetan Ala’a El-Baša iz Sejf el-Šam brigade iz Damaska kaže: “oformili smo vojna vijeća u svakoj četvrti Damaska. Vijeće se sastoji od velikog broja brigada.Naše akcije su znatno organizovanije nego ranije.Režim je podijelio Damask na veliki broj kontrolnih punktova što nam otežava da uđemo u grad. Koncentrisani smo na nekoliko četvrti poput Derje,Džubera i Muadamije ali pokušavamo probiti opsadu i  nastojimo da ne postanemo lahka meta režimskim sangama.Svi borci u Damasku su iz samog grada.Ne možemo izaći iz Damaska niti nam može stići pojačanje izvan grada. Grad su potpuno zapečatile režimske snage..

Sama priroda Damaska prisillila je borce FSA da vode gerilski rat koji nije kao u ostalim gradovima. Također smo jako zabrinuti za sigurnost stanovnika. Teško je boriti se sa raketnim lanserima i minobacačima u jako naseljenim područjima… Osjećamo da napredujemo jer svakodnevn veliki broj prebjega iz režimskih snaga nam se pridružuje.Oni su nam od koristi i u odavanju obavještajnih podataka o režimskim planovima i skladištima.

Borci okolo Damaska djeluju kako bi nam omogućili siguran prolaz da bi izveli više napada na centar grada.Također želimo povezati oslobođena područja kako bi napravili jaz unutar Damaska koji bi podijelio grad na dva dijela.Sada je u toku borba pod imenom ‘Podrška Derji iz Zapadne Gute”.

Nastojimo da režimskoj vojsci u svim četvrtima ne damo mira ili napadanjem kontrolnih punktova ili vojnih konvoja.Nova strategija u Damasku je da preuzmemo što je moguće više oružja od režimskih snaga i zaštitimo civile kao i da im osiguramo osnovne potrebe poput hrane,goriva, vode,struje…

Iako je teško odrediti tačan broj šehida unutar FSA u proteklih nekoliko sedmica ipak mogu reći da imamo ne manje od 250 šehida,broj ranjenih je znatno veći. Imamo borca s metkom u glavi i do sada nismo uspijeli da pronađeno doktora koji ga može operisati. Čak nemamo zavoje niti gazu. povezali smo ranu sa dijelovima majice.Ponekad kad nam nestane hrane idemo po kućama pitajući za hranu ili vodu.

Nećemo prestati sa borbom za oslobođenje Sirije ali  ćemo također podržati bilo koju inicijativu koja može pomoći u zaustavljanju krvoprolića.Vjerujemo da je režim na početku želio pregovarati ne bismo dovde ni došli.Ovo je krvav i lukav režim. Političari mogu djelovati a i mi također djelujemo, ne štetimo jedni drugima”.

(Islambosna.ba)

Share This Article