Lavrov: Rusija nije krijumčarila oružje Siriji

sanel
By sanel

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da Moskva nije pokušala da prokrijumčari komponente za oružje Siriji preko Finske.

Nakon što je Finska prošle sedmice zaplijenila dijelove za tenkove namijenjene Siriji iz Rusije, Lavrov je rekao da ruska vlada, koja kontroliše jedinog ruskog izvoznika oružja “Rosoboroneksport”, nema apsolutno ništa sa spornom opremom, prenijela je agencija RIA Novosti.

“U isporuci nije bilo vladinih pošiljki i trenutno vodimo istragu”, rekao je Lavrov na sastanku sa kolegama iz sjeverne Evrope u Briselu.

Finska carina saopštila je prošle sedmice da istražuje porijeklo kontejnera punog rezervnih dijelova za tenkove koji je istovaren sa broda u luci Vuosari u Helsinkiju u januaru.

Finska kompanija zadužena za transport “Finlajn” saopštila je da je u kontejneru bila vojna oprema, te da je sve upućivalo na Rusiju kao zemlju porijekla.

“Rosoboroneksport” nije željela da komentariše tovar firme “Finlajn”, ali je potvrdila ranije da prebacuje vojnu opremu Siriji u skladu sa postojećim ugovorima.

Članice EU, uključujući Finsku, ne smiju da izvoze oružje Siriji, gdje je u građanskom ratu stradalo oko 70.000 ljudi.

Prošlog jula, ruski brod “Alaed”, koji je prevozio topove za helikoptere u Siriji, morao je da se vrati u Sankt Peterburg nakon što je britanska agencija za osiguranje otkazala osiguranje ovog broda.

Lavrov je tada rekao da helikopteri ne predstavljaju novu kupovinu već da su bili na popravci u Rusiji.

(Srna)

Share This Article