Kerry i Lavrov razgovarali o problemu Sirije

sanel
By sanel

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su u telefonskom razgovoru gotovo pola sata raspravljali o krizama u Siriji i Sjevernoj Koreji i dogovorili sastanak, saopštio je Stejt Department, javlja danas DPA.

Vašington i Moskva imaju različite stavove o Siriji.  

Rusija je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara Al Asada i sa Kinom je blokirala rezolucije o uvođenju sankcija Ujedinjenih nacija protiv Damaska, dok SAD pružaju sve veću podršku pobunjenicima čiji je cilj rušenje sirijskog režima.

Portparol Stejt Departmenta Viktorija Naland je izjavila da je postignut dogovor o prvom sastanku Lavrova i Kerija od kada je Hilari Klinton napustila funkciju državne tajnice SAD.

“Povodom Sirije, razgovarali su o važnosti korištenja uticaja SAD i Rusije na aktere radi podrške održivom procesu političke tranzicije”, rekla je Viktorija Naland.

Ona je izjavila da je Keri naglasio značaj hitnog okončanja krvoprolića u Siriji, gdje je za protekle dvije godine poginulo više od 70.000 civila, a govorio je i pomoći Siriji da se “odupre ekstremistima”.

Keri i Lavrov su se složili da je, poslije nedavne probe sjevernokorejske atomske bombe, potrebna bliska saradnja u Savjetu bezbjednosti UN, kako bi se “brzo odgovorilo” na “najnoviji provokativni korak” Pjongjanga, rekla je Viktorija Naland.

(Fena)

Share This Article