Brahimi pozvao na pregovore sirijske vlade i opozicije

sanel
By sanel

Međunarodni mirovni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi u nedjelju je pozvao na razgovore između sirijske opozicije i “prihvatljive delegacije” vlade u Damasku o političkom rješenju 23-mjesečnog građanskog rata u toj zemlji. Nakon sastanka u sjedištu Arapske lige u Kairu, Brahimi je izjavio da bi pregovori mogli započeti u prostorijama Ujedinjenih Nacija. On nije spomenuo nikakvu konkretnu lokaciju, prenosi Reuters.

Čelnik opozicijske Sirijske nacionalne koalicije (SNC), Moaz Alhatib, ponudio je prošle sedmice da održi razgovore s ceremonijalnim zamjenikom predsjednika Bašara al-Asada, Farukom al-Šarom, o političkoj tranziciji u kojoj bi Asadu bio obezbjeđen siguran odlazak u egzil.

Alhatibova inicijativa, proširena ponudom čelništva SNC-a za razgovore s predstavnicima sirijske vlade koji nisu direktno umješani u represiju, “otvorila je vrata i stavila je izazov pred sirijsku vladu da ostvari ono što stalno govori, a to su spremnost na dijalog i mirno rješenje”, izjavio je Brahimi.

“Vjerujemo, da će, ako dijalog počne u uredima UN-a između opozicije i prihvatljive delegacije sirijske vlade, to biti početak izlaska iz ovog mračnog tunela”, kazao je.

Ostalo je nejasno da li je on dobio ikakve nagovještaje spremnosti sirijske vlade da uđe u razgovore s Alhatibom i SNC-om. Procjenjuje se da je oko 70.000 ljudi ubijeno u ustanku protiv Asada koji je pokrenut u martu 2011. godine nakon svrgavanja autoritarnih vladara u Tunisu i Egiptu.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi otputovat će u Rusiju, jednu od najvećih Asadovih saveznica, u utorak radi razgovora s predstavnicima četiri arapske države. Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Almualim također bi trebao posjetiti Moskvu u ovom mjesecu.

(Vijesti.ba/Fena)

Share This Article