Damask osudio “rušilačku ulogu Turske” u sirijskoj krizi

sanel
By sanel

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u petak u poruci upućenoj Ujedinjenim nacijama “rušilačku ulogu Turske” u sirijskoj krizi, optuživši svoju susjedu da pruža utočište “teroristima iz mreže El-Kaida”.

Poruka, koju je objavila državna agencija Sana, optužuje Ankaru “da intenzivira neprijateljske stavove prema Siriji kočeći mjere koje je donio Damask za političko rješenje krize”.  

Ministarstvo osuđuje “pritiske” Turske “na dijelove sirijske opozicije da odbaci politički plan” koji je 9. januara predložio Bašar el-Asad.

Ovaj plan, koji je predvidio Asadov ostanak, sirijska opozicija je odmah odbacila i zatražila da predsjednik ode s vlasti poslije rata u kojem je, prema UN-u, od marta 2011. godine ubijeno oko 70.000 ljudi.

“Turska javno podržava rušilačke terorističke aktivnosti protiv Sirije, optužuje ministarstvo. Asadov režim ne priznaje pobunu i smatra pobunjenike “teroristima” ovisnim o inozemstvu.

“Turska je iznajmila svoj teritorij kako bi obučavala, financirala a zatim ubacila naoružane terorističke grupe, među kojim je mreža El-Kaida, a posebno Front el-Nosra”, navodi se u poruci sirijskog ministarstva.

Sirijsko ministarstvo traži od UN-a da “zabrani turskoj vladi i regionalnim i međunarodnim stranama u sukobu da napadaju i da ih prisili da prestanu s interveniranjem u unutrašnje stvari Sirije, s kršenjem njenog suvereniteta i s pokušajima da je podijele”.

(Fena)

Share This Article