Sirija: Pobunjenici zauzeli lokacije od strateške važnosti

sanel
By sanel

Pripadnici pobunjeničke Slobodne vojske Sirije (FSA) zauzeli su nekoliko lokacija od strateške važnosti, a posljednji vojni uspjesi krunisani su zauzimanjem naselja Sededi u gradu Haseke, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Sirijsko nacionalno prijelazno vijeće (SRGC) saopćilo je da su pobunjenici zauzeli naselje Sededi i tako presjekli važne linije logističke podrške vojske odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

U sukobima je život izgubilo 30 pobunjeničkih vojnika i oko 100 pripadnika sirijske vojske režima Bashara al-Assada.

SRGC je naveo da se vode žestoke borbe između Oslobodilačke vojske Sirije i vojske sirijskog režima na području naselja Esrefiye, Starog Halepa, Seb’a Bahrata i Baba u gradu Halepu.

Sirijska vojska je tenkovima bombardovala naselje Hareste u glavnom gradu Damasku, a tom prilikom je uništen veliki broj stambenih objekata.

Sirijska vojska je bombardovala i naselja Duma, Istočna Guta, Dareya, Tedamun i Muaddamiye, dok su pobunjenici zauzeli mjesto Katan u glavnom gradu Damasku.

SRGC je saopćio da je u napadima sirijske vojske u naselju Han Seyhun u Idlibu život izgubio veliki broj ljudi, dok su avioni sirijske vojske bombardovali grad i njegovu okolicu.

Poslije džuma-namaza diljem zemlje su održani protesti protiv sirijskih vlasti dok je na nekim mjestima sirijska vojska pucala na okupljene građane.

U napadima sirijske vojske u naselju Rastan u Homsu ranjeno je više civila, među kojima i žene i djeca.

(Anadolija)

Share This Article