Davutoglu: UN je izgubio kredibilitet u Siriji

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu na sastanku Zajedničke komisije Turske i Evropske unije (EU) kazao je da se rješenje za sirijsko pitanje može postići samo političkim dijalogom

Rješenje sirijskog pitanja može biti postignuto samo političkim dijalogom sa onima koji nisu umiješani u nasilje u toj zemlji, poručio je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu na sastanku Zajedničke komisije Turske i Evropske unije (EU) u Ankari, javio je novinar agencije Anadolija.

Davutoglu je podsjetio da je lider Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga Muaz Al-Hatip pozvao na dijalog “sve one koji nisu umiješani u prolijevanje krvi”, uključujući i pomoćnika predsjednika Sirije Bashara al-Assada, Faruka Saru.

“Da vidimo šta će sada reći oni koji samo izjavljuju da se trebaju sastati političke strane u Siriji i postići rješenje. I pored svega što je preživio, Muaz Al-Hatip je imao snage da uputi poziv na dijalog. Kakav je reakcija sirijskog režima? Nastaviti sa napadima”, kazao je Davutoglu.

Napomenuo je da se najveća nepravda u Siriji čini opoziciji u toj zemlji koja konstatno pokušava da pronađe mirno rješenje za prekid vatre.

“Opozicija je ona kojoj se čini najveće nasilje, koju konstantno kritikuju i kojoj ne daju nikakvu pomoć. Došlo je vrijeme da se sagleda čitavo stanje. Potreban je politički dijalog ali samo sa onima koji nisu umiješani u nasilje i krvoproliće”, istakao je Davutoglu.

Davutoglu smatra da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) izgubilo svaki kredibilitet kada je u pitanju sirijska kriza.

“Pitam se ko to danas predstavlja međunarodnu svijest? Da li je to možda Generalna skupština UN-a ili zemlje koji koriste veto”, zapitao se ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

(AA)

Share This Article